Ongeveer vijfhonderd vluchtelingen zitten nog altijd in een trein bij de Hongaarse plaats Bicske. Sommigen weigeren volgens de politie aangeboden eten en drinken.

De trein vertrok donderdag uit Boedapest en de vluchtelingen verkeerden in de veronderstelling dat ze onderweg waren naar de Oostenrijkse grens. Bij Bicske stopte de trein echter in de buurt van een aanmeldcentrum voor asielzoekers.

De politie haalde enkele tientallen vluchtelingen uit de trein en bracht hen naar het centrum. De anderen bleven aan boord en eisen nog altijd dat ze verder mogen reizen.

De Hongaarse premier Viktor Orban liet vrijdagochtend echter opnieuw merken dat hij niet van plan is ze door te laten reizen. Hij vreest dat Oostenrijk in dat geval zijn grenzen zou sluiten. ''Als Duitsland visa voor ze verstrekt, kunnen we ze laten gaan'', zei Orban.

Video: Vluchtelingen nog altijd in trein

Geen kamp

Bij het aanbreken van de dag klonken uit de trein kreten als ''Geen kamp, vrijheid''. Op de zijkant van de trein is met scheerschuim gespoten: ''Geen kamp. Geen Hongarije. Vrijheidstrein.'' De trein wordt bewaakt door oproerpolitie. In de warmte bestaat het risico dat de sanitaire voorzieningen snel vervuild raken.

Sommige vluchtelingen in de trein hebben gezegd dat ze zaterdag naar Duitsland willen gaan lopen als de trein dan nog niet is vertrokken.

Wetten

Het Hongaarse parlement heeft vrijdag ingestemd met een serie wetten om de grote toestroom vluchtelingen beter te kunnen reguleren. De politie krijgt meer ruimte om in te grijpen en vluchtelingen die illegaal het land binnenkomen mogen zwaarder worden gestraft. Zelfs celstraffen zijn nu geoorloofd.

Hongarije is bezig met de bouw van een hek op de grens met Servië. Veel vluchtelingen komen via dat land Hongarije binnen. De nieuwe wetten zorgen ervoor dat ontheemden die over het hek klimmen, of het hek vernielen, tot maximaal drie jaar cel kunnen worden veroordeeld.

De wetswijzigingen maken het ook mogelijk om al aan de grens een asielverzoek in te dienen. Dat moet de behandeling van de asielaanvragen versnellen.

Lopend

Honderden migranten die bivakkeerden bij het grootste station van Boedapest zijn lopend vertrokken richting Oostenrijk, meldden ooggetuigen. Ze waren naar het Keleti-station gekomen om een trein naar Oostenrijk en Duitsland te nemen.

Maar ze willen te voet verder nu de Hongaarse autoriteiten donderdag een trein naar Oostenrijk hebben laten stoppen bij een opvangcentrum voor vluchtelingen circa 25 kilometer ten westen van de Hongaarse hoofdstad. Die trein staat er nog steeds met circa vijfhonderd migranten die weigeren uit te stappen.

Ontsnappen

Elders in Hongarije ontsnapten circa driehonderd migranten vrijdag uit een opvangkamp. Dat staat in Roszke aan de Servische grens. De oproerpolitie poogt het kamp te omsingelen. De grenspost Roszke is inmiddels gesloten.

In het kamp zouden nog 2.300 migranten zijn. Ze zouden hebben gedreigd ook uit te breken als niet aan bepaalde eisen wordt voldaan. Het is niet duidelijk wat ze precies willen.