De Libische schaduwregering in Tripoli roept Europese en Arabische landen op een internationale conferentie te houden voor het vluchtelingenprobleem. 

Het Noord-Afrikaanse land stelt dat er een einde moet komen aan "de tragedie".

Minister Mustafa Laqlaib van Justitie zei vrijdag dat Libië de vluchtelingenstroom niet aankan. "Libië is ook maar een doorvoerland." Een conferentie van de landen die geraakt worden door het vluchtelingenprobleem zou in september moeten worden gehouden, aldus Laqlaib.

De regering in Tripoli heeft de controle over een groot deel van West-Libië, waar veel vluchtelingenboten vertrekken. De macht wordt echter niet erkend door de internationale gemeenschap. Die stellen dat de regering in de oostelijke stad Tobruk de legitieme macht heeft, hoewel de bewindslieden daar weinig controle hebben over het reilen en zeilen in Libië.

Groot-Brittannië

De Britse regering geeft toe aan de nationale en internationale druk om meer vluchtelingen op te vangen. Premier David Cameron kondigt dat naar verwachting vrijdag aan in Spanje, waar hij de Spaanse en Portugese premiers ontmoet. Tot nu toe was Groot-Brittannië bereid tot de opvang van 'enkele duizenden' vluchtelingen.

De Schotse premier Nicola Sturgeon had Cameron opgeroepen de deur wijder open te zetten voor vluchtelingen. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett stelde dat Groot-Brittannië in het komende half jaar 25.000 mensen moet opvangen. Een petitie die daartoe opriep werd in korte tijd meer dan 300.000 getekend.

Duitsland en Frankrijk

Duitsland en Frankrijk lieten donderdag weten samen een plan te gaan maken voor de opvang van vluchtelingen in Europa en de verspreiding van de vluchtelingen over het continent. 

De vluchtelingenstroom moet eerlijker verdeeld, vinden tal van landen die zich overspoeld voelen, met name Italië, Griekenland en Hongarije.

De Franse president François Hollande heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag over het probleem gebeld. ''De Europese Unie moet doortastend handelen en overeenkomstig de waarden die Europa hooghoudt'', aldus de Franse president. 

''Die mannen en vrouwen en kinderen vluchten voor oorlog en vervolging en zij hebben internationale bescherming nodig'', beklemtoont Hollande.

Koenders

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) noemt de vluchtelingenstroom "een test voor Europa''. Dit probleem moet ''alle politieke prioriteit krijgen'', zei de bewindsman donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De Europese Unie zal op een aantal punten versneld moeten gaan opereren, vindt hij. Maar bij de oplossing van de problemen is volgens hem onderlinge solidariteit essentieel.''We moeten dit gezamenlijk doen.'' Verder moeten er volgens hem snellere procedures en een effectiever terugkeerbeleid komen.