Zo'n vijfhonderd vluchtelingen zitten donderdagavond nog steeds in de trein die door de Hongaarse politie is gestopt bij het station Bicske, ten westen van Boedapest.

Ze weigeren de trein te verlaten en naar een vluchtelingencentrum te worden overgebracht. 

Deze kampen zijn vrij primitief en veel vluchtelingen zijn bang dat ze daar vervolgens vast komen te zitten en niet meer verder Europa in kunnen. 

Volgens een verslaggever van Radio1 hebben de vluchtelingen in de trein niet of nauwelijks te eten en is hun situatie nijpend. Sommige vluchtelingen zouden een hongerstaking overwegen.

Video: Vluchtelingen weigeren trein te verlaten

Controle

De trein, die op weg was naar de Oostenrijks-Hongaarse grens, werd donderdagmiddag door de politie gestopt. Agenten deden dit naar eigen zeggen om de documenten van de vluchtelingen te controleren. Dat was op het station Keleti in Boedapest niet mogelijk door de chaos aldaar. 

Degenen die zich vrijwillig lieten controleren, werden overgebracht naar het vluchtelingencentrum. Mensen die zich niet wilden laten controleren zouden worden teruggebracht naar het land van waaruit ze Hongarije zijn binnengekomen.

De Hongaarse president Viktor Orban heeft donderdag laten weten dat de vluchtelingen niet naar Hongarije moeten komen. "Niemand wil in Hongarije, Slovakije, Estland of Polen blijven, ze willen allemaal naar Duitsland. Ons werk is om ze te registreren en wij zullen dat doen."