Duitsland en Frankrijk gaan samen een plan maken voor de opvang van vluchtelingen in Europa en de verspreiding van de vluchtelingen over het continent. 

Dit heeft donderdag de Franse president François Hollande laten weten. De vluchtelingenstroom moet eerlijker verdeeld, vinden tal van landen die zich overspoeld voelen, met name Italië, Griekenland en Hongarije.

Hollande heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag over het probleem gebeld. ''De Europese Unie moet doortastend handelen en overeenkomstig de waarden die Europa hooghoudt'', aldus de Franse president.

''Die mannen en vrouwen en kinderen vluchten voor oorlog en vervolging en zij hebben internationale bescherming nodig'', beklemtoont Hollande.

Merkel zei op bezoek in Zwitserland dat de lidstaten verplicht moeten worden bepaalde aantallen op te nemen gezien de burgeroorlog in Syrië.

Koenders

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) noemt de vluchtelingenstroom "een test voor Europa''. Dit probleem moet ''alle politieke prioriteit krijgen'', zei de bewindsman donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De Europese Unie zal op een aantal punten versneld moeten gaan opereren, vindt hij. Maar bij de oplossing van de problemen is volgens hem onderlinge solidariteit essentieel. ''We moeten dit gezamenlijk doen.'' Verder moeten er volgens hem snellere procedures en een effectiever terugkeerbeleid komen.

De crisis geeft mogelijk ook kansen om verder te komen met de problematiek in de landen waar veel vluchtelingen vandaan komen. Vooral voor Syrië is het urgent om wat te doen, meent Koenders. 

In het plan om 'safe havens' in Syrië te creëren zoals het CDA deze week voorstelde, ziet hij niets. Dat is ''zeer risicovol'', kan contraproductief werken en de steun van de VN-Veiligheidsraad is er voor nodig ''en die komt er niet''. Bovendien is er een enorme troepenaantal voor nodig; hij denkt meer dan tienduizend militairen.

Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt donderdag dat Europa van de Middellandse Zee een vluchtelingengraf maakt. "De EU is door zijn beleid medeschuldig aan de dood van elke vluchteling die om het leven komt. In de Middellandse Zee zijn niet alleen vluchtelingen verdronken, maar is ook onze medemenselijkheid verdronken.''

Premier Ahmet Davutoglu zei dat "de Europese leiders moeten begrijpen dat de vluchtelingencrisis geen juridische of politieke kwestie is, maar dat het gaat om de toekomst van de menselijkheid''.

Hij wees op de dood van een jongetje dat woensdag samen met zijn broertje en moeder verdronk tijdens een poging een Grieks eiland te bereiken. Het lichaam van Aylan werd gefotografeerd nadat het was aangespoeld op de Turkse kust. "De dood van Aylan is een gevolg van vergaderingen in hoofdsteden en de koude kamers in Brussel'', stelt de Turkse premier.

Turkije heeft sinds 2011 al circa anderhalf miljoen vluchtelingen uit het Midden-Oosten opgenomen. De EU, die meer dan 500 miljoen inwoners telt en 5,5 keer groter is dan Turkije, worstelt dit jaar met de opvang van ergens tussen een half miljoen en een miljoen vluchtelingen.

Voorstellen

De Europese Commissie zal volgende week met nieuwe voorstellen komen voor de herverdeling van asielzoekers die aankloppen in grenslanden zoals Griekenland en Italië. Naar verwachting stelt het dagelijks bestuur van de EU voor ook Hongarije te ontlasten.

Brussel wil graag 120.000 vluchtelingen extra uit deze landen over Europa verdelen volgens een verdeelsleutel. Zo melden verschillende media eerder.

Eerder dit jaar wisten de EU-lidstaten het met veel moeite eens te worden voor de verdeling van ruim 32.000 migranten over heel Europa. Vooral het door de commissie voorgestelde verplichtende karakter wierp veel tegenstand op en werd in de prullenbak gegooid.

Dossier vluchtelingen