Behalve de vele telefoontjes die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) krijgt uit het hele land, zijn veel mensen ook eigen initiatieven gestart om vluchtelingen te helpen.

Veel mensen zamelen spullen in, melden zich aan als vrijwilliger of willen zelfs voor gastgezin spelen. 

De meeste acties ontstaan op sociale media. De actie 'Ik ben een gastgezin voor een vluchteling' springt er het meest uit. Het doel van de initiatiefnemers was om in een week tijd vierhonderd gastgezinnen te vinden voor vluchtelingen.

Directe aanleiding voor de spontane actie was de foto van een Syrische vluchteling die twee van zijn vier kinderen vasthoudt en in tranen uitbarst als ze het eiland Kos hebben bereikt.

De actie startte in Apeldoorn maar breidde zich gauw verder uit. Donderdag hadden zich al ruim drieduizend mensen aangemeld en meer dan zestienduizend mensen hadden de pagina 'geliked'.

''Ondertussen is het een landelijke actie geworden waarbij de professionele instanties zoals het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dit verder zullen gaan coördineren en oppakken'', melden de initiatiefnemers.

Overdonderd

Het COA gaf donderdag al aan overdonderd te zijn door de vele reacties en acties van Nederlanders. De organisatie wil eerst alles in kaart brengen en om daarna de boel zo goed mogelijk te kunnen coördineren. Het verzoek was donderdag om niet meer te bellen, maar het contactformulier in te vullen.

De mensen die zich als gastgezin hebben aangemeld bij 'Ik ben een gastgezin voor een vluchteling' kunnen kiezen uit: opvang in huis, hulp overdag, helpen bij praktische zaken buiten huis of een andere manier van hulp verlenen aan vluchtelingen.

Via Facebook ontstond ook een netwerk van inzamelpunten, onder meer in Apeldoorn, Deventer, Zutphen en Arnhem. De spullen die daar gebracht worden, gaan naar de Americahal in Apeldoorn waar vluchtelingen worden opgevangen.