Italië, Duitsland en Frankrijk willen dat de regels in de EU worden herzien voor het verlenen van asiel aan vluchtelingen.

Ze zeggen dat in een gezamenlijk document, aldus het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

De drie landen willen onder andere een "eerlijke" verdeling van migranten in de unie. Volgens het document laten de huidige problemen met de vluchtelingenstromen "duidelijk de beperkingen en tekortkomingen zien" van de regels zoals die nu worden gehanteerd.

Een van die bepalingen is bijvoorbeeld dat migranten asiel moeten aanvragen in het eerste EU-land waar zij aankomen.

Sterke reactie

Het document is ondertekend door de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie staten. Er staat een oproep in voor een "sterke reactie op de crisis".

De bewindslieden willen dat het document wordt besproken bij de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen op 4 en 5 september.

Italië heeft al extra maatregelen genomen, berichtte het Italiaanse persbureau ANSA. Zo voert het land op verzoek van Duitsland de grenscontroles op bij de Brennerpas. Ook regelen de autoriteiten in de noordelijke regio Alto Adige tijdelijke opvang voor enkele honderden vluchtelingen die onderweg waren naar Beieren.

De Italiaanse premier Matteo Renzi riep Europa op ''wakker te worden''. Hij drong aan op ''gezamenlijk beleid'' waarbij aandacht is voor de opvang van vluchtelingen, het repatriëren van economische migranten en ''het redden van levens''.

Griekse maatregelen

De Griekse autoriteiten hebben woensdag nieuwe maatregelen aangekondigd om de toestroom van vluchtelingen in goede banen te leiden.

Zo komt er een coördinatiecentrum waar betrokken overheidsinstanties gaan samenwerken. Het centrum is bedoeld voor vertegenwoordigers van het leger, de politie, de kustwacht en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid.

De regering beloofde verder maatregelen te nemen om de omstandigheden in opvangcentra te verbeteren. Ook moeten vluchtelingen straks sneller worden geregistreerd.

Massale toestroom

Griekenland kampt met een massale toestroom van vluchtelingen. De autoriteiten arresteerden woensdag zes vermeende mensensmokkelaars. De vier Bulgaren en twee Turken zouden 103 migranten van Turkije naar Griekenland hebben gebracht. Zij werden opeengepakt in een vrachtwagen aangetroffen.

En Italiaanse autoriteiten melden woensdag dat bij diverse reddingsoperaties op de Middellandse Zee, bij elkaar 2800 asielzoekers gered van overvolle schepen. Onder andere de bemanning van drie schepen van Artsen zonder Grenzen wist ruim 1.500 mensen van drie schepen af te plukken. De Italiaanse kustwacht haalde bijna 840 mensen van drie schepen. De vaartuigen lagen allemaal voor de kust van Libië. Andere reddingsoperaties werden uitgevoerd door de Italiaanse marine.

Het is niet bekend waar de vluchtelingen vandaan kwamen