De burgemeester van het Duitse Heidenau, Jürgen Opitz, is door rechtsextremisten bedreigd vanwege zijn betrokkenheid in de opvang van vluchtelingen.

In zijn brievenbus werd donderdag een briefje aangetroffen dat op 'concrete dreiging met geweld' duidde. De christendemocraat liet aan de krant Sonntag-Express weten na te denken over beveiliging.

Maar bang is de burgemeester van het plaatsje nabij Dresden niet. "Ik blijf me tegen racisme uitspreken en me ervoor inzetten dat de mensen in Heidenau zich om de vluchtelingen bekommeren."

Het was afgelopen week meerdere keren onrustig in Heidenau, waar in een oude bouwmarkt vluchtelingen worden opgevangen. Vorige week zaterdag raakten zeker dertig agenten gewond tijdens rellen.

Vreemdelingenhaat

“Opruiers moeten het beeld van Duitsland niet bepalen”
Vicekanselier Sigmar Gabriel van de SPD

Honderd prominente Duitsers uit de politiek, wetenschap, samenleving, cultuur en sport hebben zich tegen vreemdelingenhaat gekeerd. Ze pleiten in de krant Bild am Sonntag voor een 'open Duitsland'.

"Duitsland is een sterk en meevoelend land. Opruiers moeten het beeld van Duitsland niet bepalen, juist wel die mensen die met gevoel en verstand helpen", aldus vicekanselier Sigmar Gabriel van de SPD.

De minister van Financiën, Wolfgang Schäuble van het CDU, vult met het oog op de opvang van de vele vluchtelingen aan: "Aan geld zal het niet liggen, maar de wijze waarop we met de vluchtelingen omgaan, bepaalt het beeld voor de toekomst."