Een boot vol vluchtelingen is donderdag gezonken voor de kust van de Libische stad Zuwara. Daarbij zijn waarschijnlijk honderden mensen om het leven gekomen.

Zo'n tweehonderd vluchtelingen  zijn door de Libische kustwacht gered nadat hun boot was gezonken. De autoriteiten vrezen voor de levens van tweehonderd anderen. Officiële cijfers zijn er niet.

Een groot deel van de geredde vluchtelingen was donderdagavond laat weer terug in Libië. Ze zijn naar een detentiecentrum gebracht.

Dat melden de autoriteiten van Zuwara volgens persbureau Reuters. De Italiaanse kustwacht, die de reddingsoperatie van de Europese Unie voor Libië coördineert, kon de jongste scheepsramp nog niet bevestigen.

Opgesloten

Sommigen aan boord waren opgesloten in het ruim, toen de boot omsloeg. Waarschijnlijk hebben ongeveer honderd mensen het drama overleefd.

De vluchtelingen kwamen vooral uit centraal en zuidelijk Afrika, Pakistan, Marokko en Bangladesh.

Meer dan 2300 mensen zijn dit jaar al verdronken bij hun poging via de Middellandse Zee het Europese vasteland te bereiken.

Timmermans

EU-landen moeten vluchtelingen een beter alternatief bieden voor de diensten van mensensmokkelaars. Daarvoor pleitte eurocommissaris Frans Timmermans donderdag in een interview met het VRT-journaal.

Vluchtelingen die recht hebben op asiel moeten volgens de Nederlander op grotere schaal worden geïdentificeerd in de regio. ''Die haal je op een legale manier naar Europa toe. Dan hoeven ze geen duizenden en duizenden euro's aan gewetenloze boeven te betalen'', zei Timmermans.

Timmermans waarschuwt dat de EU-landen de vluchtelingenstroom alleen gezamenlijk in goede banen kunnen leiden. Hij riep op tot betere opvang in de regio, meer controle aan de buitengrenzen, meer opvangmogelijkheden en een eerlijke verdeling van vluchtelingen over de lidstaten.

Vooruitgang

De Nederlander verwacht dat de komende maanden vooruitgang wordt geboekt met de aanpak van de problemen. Hij stelde donderdag in een gezamenlijke verklaring met commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) dat al een pakket aan maatregelen op tafel ligt.

Het gaat onder meer om ''het versterken van onze aanwezigheid op zee, samenwerking met de landen waar vluchtelingen vandaan komen of doorheen reizen en de harde aanpak van smokkelnetwerken.'' Binnenkort volgen meer voorstellen, kondigden de EU-bestuurders aan.

De huidige situatie is volgens commissarissen onhoudbaar. ''Dit is geen Oostenrijkse crisis. Geen Italiaanse, Franse, Duitse, Griekse of Hongaarse crisis. Dit is een Europese crisis en die vereist een gezamenlijke Europese reactie.''