In een vrachtwagen op de A4 nabij Parndorf in Oostenrijk hebben tientallen vluchtelingen donderdag de dood gevonden.

Volgens de politie zou het gaan om twintig tot vijftig vluchtelingen. 

Het Oostenrijkse persbureau APA zegt dat de vluchtelingen waarschijnlijk al langere tijd dood zijn. Sommige lichamen zouden in staat van ontbinding verkeren. Ze kwamen waarschijnlijk door verstikking om het leven, meldt de Kronen Zeitung

De krant meldt dat de vluchtelingen in een koelwagen zaten die sinds woensdag langs de A4 stond geparkeerd. Volgens Sky News zou de chauffeur zijn gevlucht, hij wordt momenteel gezocht door de politie.

Route

De vrachtwagen, die een Hongaars nummerbord heeft, was vanaf de grens met Hongarije op weg naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Die route wordt veel gebruikt door mensensmokkelaars. De Hongaarse politie werkt daarom ook samen met Oostenrijkse collega's in het onderzoek. 

Eerder waren in Bruck al drie andere vrachtwagens aangehouden, in één van de wagens zaten 34 vluchtelingen. Deze groep werd bevrijd, maar klaagde over het gebrek aan zuustof in de truck.

''Deze tragedie treft ons allemaal", zei Johanna Mikl-Leitner, de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken tijdens een persconferentie. "Mensensmokkelaars zijn criminelen. En wie nu nog steeds denkt dat er edelmoedige helpers zijn, is zelf niet meer te helpen.'' 

De Duitse Bondskanselier Merkel noemde de situatie in Oostenrijk donderdag een "waarschuwing in de migrantencrisis". 

“Situatie in Oostenrijk is een waarschuwing in de migrantencrisis”
Angela Merkel

Duitsland

De Beierse politie ontdekte donderdag ook een wagen met dertig Syriërs in het laadruim. Agenten controleerden het busje bij Passau, aan de grens met Oostenrijk.

De situatie waarin de migranten aangetroffen werden was slecht. Zo was de vloer bedekt met uitwerpselen. De migranten die in Duitsland aangetroffen werden, waren daarentegen nog wel in leven. De chauffeur, een twintigjarige Roemeen, is opgepakt. 

Video: Eerste beelden vrachtwagen op de A4

Op de vlucht

Duizenden mensen trekken al maanden vanuit het Midden-Oosten en Afrika naar Europa om de geweldadigheden in eigen land te ontvluchten. Verschillende landen, zoals Griekenland, Italië en Macedonië, hebben al gezegd de grote stroom vluchtelingen niet aan te kunnen. 

De Europese Unie praat donderdag met zes landen op de Balkan over de vluchtelingenstroom. Het gaat om Servië, Albanië, Bosnië, Macedonië, Montenegro en Kosovo.

Koenders

Het drama in Oostenrijk laat volgens de Nederlandse minister Bert Koenders zien hoe belangrijk het is dat de EU en andere landen samenwerken om mensensmokkel tegen te gaan. 

Ook laat het volgens Koenders zien hoe ver mensensmokkelaars bereid zijn te gaan in het nemen van risico's met de mensen die ze naar Europa smokkelen. Koenders noemt de situatie dan ook "verschrikkelijk, dramatisch en mensonterend". 

Video: Koenders geschokt door vluchtelingendrama