''Duitsland helpt waar hulp nodig is." Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel bij het asielzoekerscentrum Heidenau bij Dresden, waar ze woensdag een bezoek bracht. 

Ze sprak er met vluchtelingen, medewerkers en beveiligers.

Merkel zei dat iedereen die is gevlucht voor oorlogsgeweld of in eigen land wordt vervolgd, in Duitsland kan rekenen op een menselijke behandeling. En voor tegenwerking hebben we geen tijd, aldus Merkel: ''We zullen niet tolerant zijn voor degenen die niet willen helpen waar hulp wettelijk en uit menselijk oogpunt geboden is."

Ze veroordeelde in scherpe bewoordingen de aanvallen op vluchtelingen van de afgelopen tijd. Ze noemde die beschamend en weerzinwekkend.

Rellen

Bij het asielzoekerscentrum braken afgelopen weekend rellen uit tussen rechtsextremisten en linkse groepen die de vluchtelingen hadden verwelkomd.

Bij aankomst in Heidenau werd de bondskanselier uitgejouwd, uitgefloten en uitgemaakt voor volksverrader. De aanwezige journalisten werden voor leugenaars uitgescholden. 

In het azc in Heidenau, een voormalige bouwmarkt, zijn rond de zeshonderd asielzoekers ondergebracht. Merkel nam drie kwartier de tijd om met hen te praten.

Bekijk hoe Merkel wordt uitgejouwd:

'Lichtend Duitsland'

De Duitse president Joachim Gauck heeft woensdag bij een bezoek aan een vluchtelingencentrum in Berlijn de vele vrijwilligers geprezen als voorbeeld van ''een lichtend Duitsland tegenover een donker Duitsland''.

Gauck beklemtoonde dat in het 'Dunkeldeutschland' ophitsers en brandstichters vreemdelingenhaat aanwakkeren. Maar daar staan volgens Gauck de vele vrijwilligers tegenover, zoals tientallen artsen, vertalers en verpleegkundigen die bijvoorbeeld in het voormalige raadhuis van (Berlijn-) Wilmersdorf honderden vluchtelingen opvangen en bijstaan.

Dat is het Duitsland van het licht, betoogde Gauck. Hij erkende al in een relatief vroeg stadium dat er veel mensen zijn die moeite hebben met de komst van grote aantallen asielzoekers. Hij drong daarom bij een bezoek aan een vluchtelingencentrum in Brandenburg eind 2012 aan op een andere mentaliteit in Duitsland.