Al maanden trekken duizenden vluchtelingen via Griekenland en de Middellandse Zee Europa binnen. De gewelddadige omstandigheden in eigen land hebben ze achter zich gelaten. Waarom is het vluchtenlingenprobleem zo urgent?

De situatie op de Middellandse Zee is dit jaar erger dan ooit.

Wekelijks maken duizenden vluchtelingen de tocht over de Middellandse Zee. Half augustus meldde de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dat zeker een kwart miljoen mensen de oversteek al had gemaakt. In heel 2014 staken 219.000 vluchtelingen de Middellandse Zee over.

Volgens de IOM worden elke dag ongeveer duizend bootvluchtelingen gered. Sinds het begin van het jaar zijn minstens 2.300 mensen omgekomen, een record.

Het gaat onder meer om mensen uit het Midden-Oosten en Afrika.

Veel mensen uit Syrië en Afghanistan trekken weg om de gewelddadigheden van de oorlog te ontvluchten. Ook Irakezen verlaten het land om aan de dreiging van IS te ontkomen.

De armoede en hongersnood in de Hoorn van Afrika zet mensen aan om naar het welvarende Europa af te reizen en Eritreeërs verlaten hun land om aan de onderdrukking te ontkomen. En ook de armoedige en gewelddadige situatie in Pakistan maakt dat mensen hun weg naar Europa beginnen.

Via Turkije, Italië en Griekenland proberen de vluchtelingen Europa binnen te komen.

Op Sicilië (Italië), Kos en Lesbos (Griekenland) zorgt dit al de hele zomer voor veel problemen. De Italiaanse overheid heeft al meerdere malen aangegeven de stroom mensen niet aan te kunnen en op Kos en Lesbos verblijven de vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden omdat Griekenland nauwelijks middelen heeft om de mensen te helpen.

Hulporganisaties komen handen en geld te kort om de vele mensen van eerste levensbehoeften te voorzien en vrijwilligers uit onder meer Nederland zijn daarom naar Griekenland afgereisd om te helpen.

De stroom vluchtelingen veroorzaakt op de Balkan grote problemen.

Macedonië sloot eerder de grens met Griekenland om de grote groep asielzoekers te stoppen. Het land wist zich geen raad met de grote toestroom. Militairen gebruikten stungranaten om de vluchtelingen ervan te weerhouden door de barricades heen te breken. Toen de druk te groot werd, liet het leger de mensen door.

Inmiddels zijn duizenden mensen via Macedonië en Servië doorgetrokken naar Hongarije en Oostenrijk om uiteindelijk in Duitsland aan te komen. Net als Macedonië lijkt Hongarije de druk niet aan te kunnen. De treinen richting Oostenrijk en Duitsland zitten bomvol: de Oostenrijkse politie zette eerder treinen van Boedapest naar Wenen stil omdat ze te vol zaten. 

Duitsland verwelkomt de migranten.

De regering van Duitsland heeft drie miljard euro extra vrijgemaakt in de begroting van 2016 voor de opvang van vluchtelingen. Daarmee is in totaal zes miljard euro beschikbaar voor vluchtelingenhulp in het land. 

Bondskanselier Angela Merkel liet weten dat Duitsland de toevloed aan migranten aankan zonder de belastingen te moeten verhogen. 

Duitsland verwacht dit jaar ongeveer 800.000 asielzoekers te verwelkomen, die per persoon 10.000 euro kosten. De Duitse regering heeft extra banen beschikbaar gesteld. 

Europa verdeelt de groeiende stroom migranten.

De Europese Commissie heeft in haar voorstel voor de herverdeling van 120.000 vluchtelingen over de EU-landen besloten dat Nederland er 7.214 moet opnemen. De ruim zevenduizend vluchtelingen komen bovenop de 2.074 die Nederland al had toegezegd deze zomer.

Frankrijk, Duitsland en Spanje zijn de landen waar de meeste vluchtelingen naar toe gaan; zij nemen respectievelijk 24.031, 31.443 en 14.931 vluchtelingen op. 

Ook Calais heeft te maken met de vluchtelingenproblematiek.

Naar schatting verblijven er momenteel zo'n drieduizend vluchtelingen in de omgeving van de Franse stad. Ze proberen illegaal de oversteek naar Engeland te maken. Dat doen ze onder meer door mee te liften met treinen die door de tunnel gaan, of door zich in vrachtwagens te verstoppen.

Calais krijgt 5 miljoen euro extra van de Europese Unie voor de opvang van circa 1500 migranten en voor het vervoer van migranten van deze stad naar andere centra in Frankrijk.

Nederland wil meer aanmeldcentra voor asielzoekers organiseren.

Er zijn plannen om een deel van het werk dat nu nog bij het aanmeldcentrum in Groningen gebeurt naar twee centra in Brabant te verplaatsen. Het gaat om eentje in Budel en later een in Gilze. Wat de betrokken instanties betreft komt er ook een derde locatie, in Oost-Gelderland. 

Het aantal asielzoekers dat in Nederland aanklopt, is fors toegenomen. De voortwoedende burgeroorlog in Syrië is daar de belangrijkste oorzaak van. Van de ruim 30.000 mensen die op dit moment in Nederlandse azc's verblijven, is 40 procent Syriër.

Asielverzoeken

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen