De meeste vluchtelingen die de op een gammel bootje de oversteek naar Europa maken, zijn niet ouder dan veertig. Maar ook een 98-jarige Syrische man heeft de tocht naar het Europese vasteland gewaagd.

Dat meldde de Italiaanse Artsen zonder Grenzen vrijdag. Hij is samen met zoon, schoondochter en kleinkinderen veilig aangekomen op Sicilië.

"Zo veel moed en zo veel angst", schreef Artsen zonder Grenzen op Twitter. De man dobberde samen met ongeveer 230 andere vluchtelingen dertien dagen op de Middellandse Zee. Ze zouden de oversteek vanuit Egypte hebben gemaakt.

De oversteek liep voor andere vluchtelingen minder goed af. Zo werden elf mensen dood gevonden, toen de Italiaanse marine de opvarenden van twee rubberboten van zee plukten. 86 anderen overleefden de tocht wel, meldde de marine vrijdag op Twitter.

Fort Europa

Veel migranten die eenmaal fort Europa hebben bereikt, proberen vanuit Italië naar bijvoorbeeld Duitsland en Scandinavië te trekken.

Vrijdag werden ongeveer tweehonderd migranten uit Eritrea die per trein de Brennerpas naar Oostenrijk wilden oversteken door de Italiaanse en Oostenrijkse politie tegengehouden. Na Duitsland heeft ook Oostenrijk zijn grenscontroles strenger gemaakt.