De Italiaanse kustwacht heeft een kleine honderd bootvluchtelingen gered die naar eigen zeggen al twaalf dagen stuurloos ronddobberden op de Middellandse Zee, in een lek geslagen schip, zonder eten of drinken. 

De vijftig meter lange boot werd op zo'n tweehonderd kilometer van Sicilië aangetroffen. Van de 98 passagiers is een derde vrouw. Van hen zijn er drie zwanger.

Het schip van de kustwacht dat de vluchtelingen redde is nog op zee, maar twee andere kustwachtschepen zetten woensdag 650 migranten aan land in het zuiden van de Italiaanse regio Calabri?. Ook in Napels gingen honderden vluchtelingen aan land. 

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee voor maandag op de agenda staan. Sommige regeringsleiders in de Europese Unie willen een missie optuigen - met de zegen van de VN - om de schepen van mensensmokkelaars te vernietigen.

Makkelijker gezegd

Dit is in juridische zin echter gemakkelijker gezegd dan gedaan en Rusland, dat een vetostem heeft in de Veiligheidsraad, heeft zich al tegen het plan gekeerd. "Mensensmokkelaars aanhouden (...) is een ding, maar het vernietigen van de schepen gaat te ver", zei de Rusische ambassadeur bij de EU, Vladimir Tsjizjov. 

Ook secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon noemt het plan om schepen te vernietigen 'ongepast', onder meer omdat het ook Libische vissers en andere mensen die om legitieme redenen een boot hebben kan duperen.

"De oorzaak van dit probleem aanpakken duurt wellicht langer, maar dat is wel de manier om het uitvoerig aan te pakken", zei Ban vorige week toen hij meeging met een boot van de Italiaanse kustwacht.