Een onbekend aantal ouders in het noordoosten van Nigeria stuurt uit eigen beweging hun dochters naar de jihadistische groepering Boko Haram voor indoctrinatie en zelfmoordaanslagen.

Dat heeft een woordvoerder van het regeringsleger zondag gemeld, naar aanleiding van bekentenissen van enkele gearresteerde meisjes.

Zij vertelden dat ''minderjarigen werden geschonken aan de terroristische sekte'' door hun ouders of voogden. De autoriteiten hebben een beroep gedaan op geestelijke en lokale leiders om te helpen een eind te maken aan deze praktijken.

De terreurgroep staat ook bekend om het ontvoeren van meisjes. Zo werden in april 2014 ongeveer 270 schoolmeisjes meegenomen, waarvan zo'n honderd nog steeds vermist zijn. De meisjes moesten zich in gevangenschap bekeren tot de islam. Een deel van de groep werd misbruikt als seksslavin.

Oorlog

Boko Haram voert in het noordoosten van Nigeria en het grensgebied van Niger, Tsjaad en Kameroen strijd om een islamitische staat te stichten. Door het geweld zijn duizenden mensen omgekomen en naar schatting twee miljoen mensen gevlucht.

De extremisten schakelen meestal vrouwen in voor zelfmoordaanslagen op drukke plekken, waaronder moskeeën, markten en busstations. In het noorden van Kameroen hebben dit weekend twee mensen zichzelf opgeblazen. De aanslagen zijn nog niet opgeëist.

Bij de zelfmoordaanslagen worden steeds vaker minderjarigen gebruikt. In het eerste kwartaal van 2017 werden 27 kinderen, vaak meisjes, daartoe gedwongen. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en al bijna evenveel als in heel 2016.