'Gemeenschappelijk front is nodig in strijd tegen Boko Haram'

Om succes te hebben in de strijd tegen Boko Haram is een gemeenschappelijk front nodig. Dat is de belangrijkste conclusie van het internationale crisisberaad dat zaterdag is gehouden in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. 

Vooral op het gebied van informatie-uitwisseling, opleiding en uitrusting valt veel te verbeteren.

De Franse president François Hollande, die daarvoor steun beloofde, benadrukte dat er weliswaar vooruitgang is geboekt, maar dat de islamistische terreurorganisatie nog altijd de grootste bedreiging is in de regio. De positieve resultaten tot dusver zijn volgens hem te danken aan solidariteit en samenwerking.

Zijn woorden werden kracht bijgezet door de arrestatie deze week van Boukar Kaou, een leider van Boko Haram, en vijf handlangers door Nigeriaanse en Kameroense eenheden. Bij de gezamenlijke actie in het grensgebied kwamen volgens de regering van Kameroen 58 militanten om; 46 gijzelaars, achttien vrouwen en 28 kinderen, werden bevrijd.

Groot-Brittannië zegde Nigeria al voor de bijeenkomst 40 miljoen pond (51 miljoen euro) toe voor het uitschakelen van extremistische organisaties. Met dat bedrag kan de komende jaren een legertje van ongeveer duizend man worden gefinancierd.

Actief

Behalve in Nigeria zijn groeperingen als Boko Haram, die in Afrika een islamitische staat nastreeft, ook actief in Niger, Tsjaad, Kameroen, Senegal en Togo. Vertegenwoordigers uit die landen woonden de top, voorgezeten door de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari, bij. Ook de EU en de VS hadden een afgevaardigde gestuurd.

Volgens Buhari controleert Boko Haram niet langer regeringsgebied in het noordoosten van het land. Wederopbouw en hulp aan de gevluchten verdienen nu aandacht. De radicale en nietsontziende groepering hield in de streek een bloedige veldtocht en bedreigde tevens de buurlanden.

Sinds 2009 kostte dat zeker 14.000 onschuldigen het leven. Naar schatting 2,7 miljoen mensen sloegen op de vlucht.

Lees meer over:
Tip de redactie