Het Nigeriaanse leger heeft naar eigen zeggen 455 gijzelaars bevrijd uit handen van terreurbeweging Boko Haram.

Veertig extremistische strijders werden gedood en twaalf kampen van de terreurbeweging werden met de grond gelijk gemaakt, liet een legerwoordvoerder zaterdag weten. Waar en wanneer de gijzelaars werden bevrijd zei de woordvoerder niet.

Het is een volgende klap die Nigeria uitdeelt tegen de terreurorganisatie, die volgens president Muhammadu Buhari is vervallen tot een strijdgroep die geen gebied meer kan veroveren en ook niet meer behouden. De voormalige generaal Buhari is vorig jaar tot president gekozen. Hij beloofde snel een eind te maken aan de terreur die Boko Haram al jaren zaait, vooral in het noordoosten.

Buhari's leger meldde zaterdag al dat er bijna veertig Boko Haram-extremisten zijn gedood en meer dan 450 van hun gijzelaars zijn bevrijd bij legeracties op vrijdag.

Video: Boko Haram uitgelegd in één minuut

Strijd

Boko Haram is opgericht in 2002 en voert sinds 2009 een gewapende strijd voor een islamitische staat in het noorden en oosten van Nigeria. 

De soennitische terreurbeweging heeft zijn wortels in het noordoosten van Nigeria, maar pleegt ook aanslagen in buurlanden Niger, Kameroen en Tsjaad. In 2014 riep de groep zelfs een kalifaat uit in de deelstaat Borno.

Boko Haram heeft minstens 14.000 Nigerianen om het leven gebracht en ervoor gezorgd dat nog eens 1,5 miljoen mensen ontheemd zijn. De beweging heeft sinds begin 2014 zeker 2.000 vrouwen en kinderen ontvoerd.