Van vijftien van de honderden door Boko Haram ontvoerde schoolmeisjes zijn donderdag videobeelden vrijgekomen.

De video werd door onderhandelaars aan CNN overhandigd. Met de video willen de ontvoerders bewijzen dat de meisjes nog in leven zijn.  

In de video noemen de meisjes om de beurt hun naam, de naam van hun school en de plaats waar ze vandaan komen.

De beelden zijn inmiddels door de onderhandelaars en door betrokken autoriteiten van de Nigeriaanse regering bekeken en met de ouders van de meisjes gedeeld.

Waarschijnlijk is de video in december gemaakt. 

Video: Beelden ontvoerde meisjes Boko Haram

Chibok

Boko Haram ontvoerde in april 2014 276 meisjes van een kostschool in Chibok, in het noordoosten van Nigeria. 53 van hen wisten te ontsnappen. Zeker vier meisjes zouden zijn vermoord. De ontvoering wekte afschuw in de hele wereld en overal klonk de leuze ''breng onze meisjes terug''.

Boko Haram is opgericht in 2002 en voert sinds 2009 een gewapende strijd voor een islamitische staat in het noorden en oosten van Nigeria. Alleen al het afgelopen half jaar heeft de groepering vermoedelijk ruim tweeduizend mensen vermoord. 

Door de strijd van Boko Haram zijn volgens Unicef inmiddels zeker 800.000 Nigeriaanse kinderen ontheemd. "Het aantal kinderen dat op de vlucht is en onder meer naar buurlanden Tjaad, Niger en Kameroen trekt, is in een jaar verdubbeld", aldus een woordvoerder van Unicef tegenover CNN.