Het Nigeriaanse leger heeft de islamitsche terreurgroep Boko Haram volgens de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari bijna volledig verslagen.

Dat heeft hij donderdag gezegd tegen de BBC.

De president zei dat Boko Haram niet langer in staat is om aanvallen uit te voeren op veiligheidstroepen of bevolkingscentra. "Technisch gezien hebben we de oorlog gewonnen denk ik", sprak hij.

Buhari zegt dat de jihadisten zover zijn teruggedrongen door militaire acties dat ze alleen nog maar in staat zijn om zelfmoordaanslagen te plegen. Ook zegt hij dat de militanten uit de staten Adamawa en Yobo zijn verdreven en ze eigenlijk alleen nog maar voet aan de grond hebben in de staat Borno, in het noordoosten van Nigeria.

De president heeft het leger tot het einde van de maand de tijd gegeven om de terreurgroep te verslaan.

Critici

Critici betwisten de successen van het leger. Volgens hen claimt het leger wel vaker Boko Haram te hebben verslagen, maar herpakken de militanten zich vervolgens weer.

Boko Haram is opgericht in 2002 en voert sinds 2009 een militaire strijd voor een islamitische staat in Nigeria. Door aanvallen op dorpen en bomaanslagen zijn duizenden doden gevallen.