Hallo Arend Jan,

Lijsttrekker Bijlo van de swingende democraten van Sd10 is woedend Hij is zojuist geconfronteerd met een filmpje van actualiteitenrubriek Netwerk.

“Dit klopt van geen kanten,” schreeuwt hij. “Dit is puur effectbejag, schandalig dat de publiek omroep zich daarmee inlaat.”

Op het filmpje is te zien hoe een econoom van Nyenrode aanbelt bij drie villa’s in Blaricum. Hij confronteert de bewoners met de gevolgen die het verkiezingsprogramma van SD10 voor hun zal hebben. Het resultaat liegt er niet om.

Allemaal barsten ze in huilen uit. De bankdirecteur, de wapenhandelaar, de vrouw van de directeur van de fabriek van kippenslachtmachines, allemaal laten ze hun tranen de vrije loop. Het is onthutsend om te zien, zoveel menselijk leed, tot in de kleinste details vastgelegd door de meedogenloze lens van de camera.

“Nooit meer een weekend New York,” snikt de wapenhandelaar. Hij wankelt, maar nog net voordat hij tegen de marmeren vloer van de hal tepletter zal slaan vangt een inderhaast toegeschoten stagiaire van Netwerk de arme man op. “Wat moet ik nou met Toscane,” stamelt de vrouw van de directeur van de fabriek van kippenslachtmachines.

“Dit,” zegt een vette voiceover, “is de keerzijde van de medaille van de swingende democraten.” We zien de bankdirecteur een touw uit zijn broekzak halen. Hij zet een keukentrapje tegen een monumentale eik in zijn tuin, klimt omhoog en knoopt het touw vast aan een dikke tak. Hij legt het andere eind om zijn nek, maakt er een stevige knoop in, kijkt nog één keer om naar de camera, de muziek zwelt aan en dan is het filmpje afgelopen.

Bijlo ontploft. “Rechts tuig,” brult hij, “de publieke omroep is te rechts, daar gaat dus straks na 9 juni geen cent meer heen, hoor je, geen cent!”