Humoristische strip over een de belevenissen en blunders van een draakachtige krokodil (of krokodilachtige draak) en zijn sidekicks.

Floris Oudshoorn (38) tekent strips sinds hij een potlood in zijn handen kon houden. Met Swamp Thing kreeg hij bekendheid toen hij in de finale terechtkwam van een stripwedstrijd die het Parool had georganiseerd. Geen idee hoe die andere inzendingen waren, maar Swamp Thing is in elk geval verdomde geestig.

Het zijn steeds grapjes verdeeld over een strook van drie tekeningen naast elkaar: de aanzet, de complicatie, de punchline. Hij weet dus heel raak met enkele schetsen een komische situatie te creëren en een beslissende uitsmijter.

Moeras

Swamp Thing, Swampie in de volksmond, woont in een moerasgebied. Daar heeft Oudshoorn sowieso heel veel geologische grapjes aan kunnen verbinden. Zoals wat Swampie allemaal uit het moeras vist, wat pagina na pagina hilariteit oplevert. Soms heel puntig, soms heel melig, soms regelrecht gierend leuk.

Zoals wanneer Swampie in drijfzand wegzakt, zich afvraagt waar de bordjes met waarschuwingen staan, en op de bodem op honderden van die bordjes stuit. En ja, dit zijn beslist 'moet je zelf zien'-grappen.

Swampie en zijn fauna

Swampie is een goeierd en soms ook een sukkel, maar hij weet te incasseren. De grapjes zijn zowel gekneed rondom het dierenbestaan als gebaseerd op menselijke valkuilen en ergernissen. Herkenbaar dus.

Hij vertolkt soms solo, en wordt daarnaast gesecondeerd door een fauna van diverse typetjes die vrolijk, dommig, verleidelijk of boosaardig zijn - boosaardig in de zin van de Tasmanian Devil. Dat levert geslaagde contrasten op en daarom is Swamp Thing gewoon leuk: Oudshoorn zet twee of drie potloodstrepen een gelaatsuitdrukking neer, en die van Swampie zegt meestal 'oeps'.

Meer van dit graag.

Uitgeverij Atlas.

Bestel dit boek direct:


Swamp Thing / 1
F. Oudshoorn