Het kleurrijkst in deze detective is Florence, het decor voor een seriemoordenaar die zo glad als een nootmuskaat uit handen van het rechercheteam weet te blijven.

Iemand in Florence is heel nijdig, ontdekt hoofdinspecteur Michele Ferrara. Hij treft het ene na het andere lijk aan waar een moordenaar driftig met een mes in heeft zitten hakken, al was het slachtoffer allang de pijp uit.

Dat klinkt boos. Daarnaast is er iemand (de moordenaar?) niet blij met Ferrara. Hij ontvangt anonieme briefjes met teksten die hem weinig goeds toewensen.
Kortom: hier had iemand te veel penne arrabbiata gegeten.

Potjes en panne

En dan zijn er nog twee meisjes. Vriendinnen sinds hun kindertijd, en meer dan vriendinnen toen ze de geslachtsrijpe leeftijd bereikten. Maar een van de twee weet het niet meer zo. Ze heeft tijd voor zichzelf nodig en kan een feeëriek appartementje betrekken bij een hele knappe, Amerikaanse journalist die als standplaats Florence heeft.

Is de pot blij als ze ontdekt dat haar gulle landlord geen wederdienst hoeft? Per slot van rekening is dit Italië. Maar nee: hun relatie blijft kuis en als hij niet eens toenaderingen maakt, raakt ze warempel een beetje van haar stuk.

Cosi fan tutte, het is ook nooit goed.

Comedy capers

Het laat zich raden dat dit drietal in Ferrara's zaak betrokken raakt. Maar dat Ferrara dat ontdekt, is meer geluk dan wijsheid. De hoofdinspecteur en zijn team komen namelijk niet al te snugger over. Zelden een rechercheteam gezien dat hardnekkig zoveel dode sporen bleef volgen.

En pas bij het zoveelste toegetakelde lijk durven ze voor het eerst het s-woord (s-s-s-seriemoordenaar) te opperen, en dan nog met de hoogst mogelijke reserve. Wat dat betreft hebben deze comedy capers het inzicht en daadkracht van de bejaarde militairen in Daar Komen De Schutters.

Dommig

Daardoor komt het verhaal moeilijk op gang, if ever. Giuttari grossiert in overbodige zinnen en elke mijmering van elke rechercheur, hoe duf ook, staat op papier. "Als hij hier door het stof gelopen heeft, kunnen we zijn voetafdrukken gaan zoeken." Van die briljante speurneusinvallen, dus Florence lijkt door Scarabeo niet het beste oord om ooit aangifte te doen van een lastige buurman. "U bedoelt de man die naast u woont?"

IJdeltuit

De auteur, een gelikte playboy op leeftijd wiens foto nogal ijdeltuiterig de hele achterflap in beslag neemt, weet in elk geval wel meer van Florence en kunst dan van detectives schrijven.

Steeds als hij zijn personages een museum laat inlopen om wat cultureels te bekijken, licht het verhaal op als een flipperkast onder zijn beeldende beschrijving. Die couleur locale kan het natuurlijk niet alleen redden, en het lijkt erop dat playboy Giuttari beter dienst zou kunnen doen als charmante cavalier voor dames op een Florentijns weekendtripje.

Uitgeverij De Boekerij.

Bestel dit boek direct:


Scarabeo
Giuttari, M.