In deze politieke thriller ontketent de mysterieuze verdwijning van senator Lincoln Bowe een speurtocht die de deksel van een beerput licht in Washington D.C.

Sandford laat er in Dodenwake geen gras over groeien. Komt men in Washington D.C. nog aan echt regeren toe? Je zou zeggen van niet, als je af kon gaan op de zoveelste politieke thriller van deze voormalige journalist met Pulitzer Prize op zak.

In zijn oeuvre zijn the powers that be vooral bezig met het afdekken van schimmige zaakjes voor de pers, en diezelfde pers is volgens hem net zo gebrand op het creëren van heksenjachten rondom compleet onschuldige affaires.

Het is een cynische visie, maar wel een die inspireert tot vele geslaagde politieke thrillers.

Intimidaties

In Dodenwake zorgt de verdwijning van senator Lincoln Bowe voor een sneeuwbaleffect. Waar is die man en waarom is hij weg? Zijn vrouw Madison stookt het vuurtje extra op door publiekelijk te verkondigen dat ook zij in de smiezen wordt gehouden.

Ze is zelfs geïntimideerd, en wel door de burgerwacht van Bowe's rivale, gouverneur Arlo Goodman, die deze burgerwacht heeft opgericht als een stel Pretorianen.

Goodman is een gladjanus die zijn naam weinig eer aandoet, en volgens goede thrillertraditie bijzonder tuk is op een plekje in het Witte Huis. Het hoogste plekje, welteverstaan.

Alter ego?

Na Sandfords vaste protagonist Lucas Davenport, is nu de beurt aan Jake Walters. Een ex-militair met oorlogswonden, en een razend instinct om als een salamander door een porseleinkast heen te kunnen glippen.

Wie in Washington D.C. iets tot op de bodem uitgezocht wil hebben, kan aankloppen bij Walters. Hij kent de gang van zaken in dit machtscentrum als geen ander, weet wie vuile handen heeft of niet vies is van een dealtje. Stiekem lijkt Sandford over Walters schouder mee te piepen als zijn alwetende alter ego, maar dat is een gokje.

Ogenschijnlijk lijkt iedereen die iets met Bowe te maken heeft (gehad) bereid tot coöperatie, maar dat is uiteraard schone schijn. Het wemelt in Dodenwake van de geheime agenda's.

Slotgracht

Stapje voor stapje komt Walters toch dichter bij de waarheid rondom Bowe. Waarbij het per stap gevaarlijker wordt, omdat het spoor steeds hoger op de politieke ladder leidt. En hoe hoger de politieke posities, des te meer de zittende functionarissen te verliezen hebben.

Bovendien achten degenen met zulke uitdijende macht zich mettertijd zo goed als ongenaakbaar, dus sturen ze met steeds minder scrupules hun bloedhonden af op eenieder die de slotgracht rondom hun positie durft te benaderen. Zoals Walters, die niet zonder kleerscheuren de eindstreep haalt.

Maar geen thriller zonder bloed of bodycount natuurlijk.

Uitgeverij A.W. Bruna.

Bestel dit boek direct:


Dodenwake
John Sandford