Vaardig geschreven thriller met zóveel geperverteerde smeerlappen, dat je 's avonds voor het slapen gaan nog even extra de sloten van de deur controleert.

Als Tom Bryce in de forenzentrein vanuit Londen naar huis zit, vindt hij een cd'tje op de stoel naast hem. De brave huisvader neemt het mee naar huis om te kijken of hij eerlijke vinder kan spelen, en maakt daarmee de fout van zijn leven.

Hij schuift het onding in zijn thuis-pc waarna zich voor zijn ogen een gruwelijke snuffmovie afspeelt. Direct daarop worden alle gegevens gewist, die op zijn pc incluis. Terwijl Bryce nog na zit te happen van de schrik, ontdekken de makers van de moordfilm dat er ergens een onbevoegde online in hun systeem heeft zitten neuzen.

En mensen die snuffmovies maken zijn niet bepaald vriendelijke donateurs van Unicef en dus niet gebrand op indringers. In no-time zetten zij een kettingreactie op gang om de levens van Bryce, zijn vrouw Kellie en hun kinderen tot een bloedstollende nachtmerrie te maken.

Kromme ruggengraat

En dit is niet eens de hoofdplot. De hoofdplot betreft de speurtocht naar het slachtoffer op het filmpje, een prachtige jonge rechtenstudente die helaas de hots heeft gekregen voor de verkeerde jongen.

Die jongen maakt onderdeel uit van een netwerk waar goud geld verdiend wordt, en waar de meest geperverteerde smeerlappen op deze planeet hun hart bij op kunnen halen. Ik noem brute SM, pedofilie, slavernij, snuff, en meer van zulks waar bij iemand met ook maar een greintje ethiek de ruggengraat huiverend krom zal trekken.

Dat aan het hoofd van zo'n discutabele organisatie de smeerlap aller smeerlappen staat, is een feit. Het is een afstotelijke vetzak met een leger knechten om hem heen, die hem helpen om de zieke geesten van deze wereld te bedienen met de exploitatie van sneue stakkers wier gefilmd leed met klinkende munt wordt betaald.

Rechercheur Grace

Het slachtoffer van het eerste filmpje (later volgt er nog veel smeriger spul waar je bekharen van overeind gaan staan) wordt - allicht - vermist. Rechercheur Roy Grace wordt op de zaak gezet. Hij probeert van de koffie en de drank af te blijven want jarenlang speurwerk in de krochten van de samenleving leidt zelden tot yoga en veganisme.

Resultaten willen zijn superieuren zien, en snel graag. Anders wordt hij opgezadeld met zo'n arrogante vlerk van HQ, en eigenwijze mannen als Grace zitten daar niet op te wachten. Grace zou ook graag wat meer tijd hebben om zich op zijn nieuwe vlam te storten, een mannequin-mooie vrouw die als patholoog-anatoom in het mortuarium werkt, maar helaas.

En wat ook niet helpt, is dat Tom Bryce, de belangrijkste getuige, de dringende waarschuwing heeft gekregen om de politie erbuiten te houden anders zwaait er wat.

Bloedsoep

De auteur weet zijn personages heel aardig aan te kleden met hun gewoontes, hun gevoelens, hun stiekeme zwakheden, hun ergernissen en hun caprices. Het zijn echter niet de psychologische wielen waar dit verhaal op voortraast. Waar James vooral goed in is, is het neerpennen van smerigheid.

Lekker vies, lekker eng is De Dood voor Ogen; het type misdaadboek waarbij je met regelmaat "Oh nee gatver!" roept en dat derhalve onmogelijk is om opzij te leggen. Dat hij hier en daar best wel over-the-top gaat, is hem derhalve met gemak vergeven. Liefhebbers van Ruth Rendell of Minette Walters zullen minder met James ophebben, maar wie zich met schuldig plezier aan de bank wil laten vastnagelen door deze creepy bloedsoep, zit bij James gebamzaaid.

Uitgeverij De Fontein

Oorspronkelijke titel: Looking Good Dead