Niet zo psychologische thriller waarin een middelmatige verkoper ongemerkt een Faustiaanse deal sluit met een ex-militair

Jason Steadman werkt voor een bedrijf dat handelt in plasmaschermen. Zijn vrouw Kate, dochter uit een rijk nest, moedigt haar echtgenoot aan om zich een treetje hoger te vechten. De gezette, gemoedelijke Steadman voelt er aanvankelijk weinig voor om zich een paar ellebogen van plaatstaal aan te meten en de duik in de shark's tank te nemen.

Totdat uit zijn ontmoeting met een ex-militair een soort van vriendschap ontstaat. Opeens krijgen zijn rivalen allerlei 'ongelukjes' waarmee Steadman als vanzelf in het voordeel komt, en de nuttige achtergrondinformatie die hem wordt toegespeeld over potentiële klanten legt hem ook geen windeieren.

Valkuil

Finder heeft zich stevig laten inspireren door Goethe's Faust, of Patricia Hitchcocks Strangers on a Train. Met andere woorden: hij heeft geen opzienbarend nieuw thema aangesneden, en daarbij pakten zijn voorgangers het literair ook een stuk beter aan. De valkuil waar Steadman tegen beter weten in lijkt in te vallen, zie je eerder aankomen dan een olifant op een kilometers wijde vlakte. Zelfs als de plasmaschermverkoper er warempel zelf lucht van begint te krijgen hoe de vork in de steel zit, zijn er nauwelijks nieuwe ontwikkelingen in Killers Instinct. Keer op keer staat er een order van levensbelang op het spel die het bedrijf kan maken of breken (welja), en de jan doedel blijft het trucje herhalen, niet gehinderd door enig besef van de universele 'voor wat hoort wat'-wet.

Alfa-males

De auteur doet tevens een poging de stevige concurrentie binnen corporate life als subplot op te voeren. Maar wat maakt hij het zichzelf gemakkelijk. De drijfveren van de worstelende afdeling verkoop berust voornamelijk op hoge hypotheken en de kosten van kinderen op een particuliere school.

Het zal wel, maar de diepliggende oorzaak van prestatiedrang en van testosteron stuiterende leeuwenkuil vol alfa-males, laat Finder compleet links liggen. Gaat het in corporate business om de dikste auto en lidmaatschappen van prestigieuze golfclubs? Ongetwijfeld, maar dat zijn slechts materiële symptomen. Wie iets wil weten van het 'male ego' dat een werkvloer in een slagveld kan veranderen, kan beter Glengarry Glen Ross lezen van David Mamet.

Merkwaardig stel

Dat laat niet onverlet dat Killers Instinct best wel een aardig boek is. Het is vlotjes geschreven en Steadman kan soms ironisch uit de hoek komen. Maar ondanks - of juist door - de zevenmijlslaarzen van Finder blijf je hem als lezer met gemak tien stappen voor. Het enige raadsel is wat een welopgevoed fortuinduifje als Kate in vredesnaam ooit in die Steadman heeft gezien.

Als zij al die weelde van haar komaf laat schieten om met iemand te trouwen die niet eens weet hoe je een fles champagne moet openen, zou er toch minstens sprake moeten zijn van chemistry als een tsunami. Maar op dat gebied zouden ze zelfs met gemak nog worden verslagen door Archie en Edith Bunker. Merkwaardig stel. Uitgeverij Luitingh.