Wat hebben we weer genoten afgelopen jaar, en wat wilden we dat we nóg meer tijd hadden voor nog meer boeken. Alas. Er moesten voor dit top 10 lijstje keuzes gemaakt worden, maar we hadden net zo goed een top 25 kunnen fabriceren.

1. Kamtsjatka - Marcelo Figueras

Het verdriet van Argentinië onder militaire dictatuur bezien vanuit de ogen van een pienter, tienjarig knaapje. Fereira brengt het leed van de Argentijnen zó dichtbij dat je er droeve tranen van in je ogen krijgt. Maar de auteur slaagde er tevens in om een al te zwartgallige mineurstemming buiten de deur te houden.

2. Saturday - Ian McEwan

McEwan beschrijft het onrustige post-9/11 tijdperk via één dag uit het leven van de Londense neurochirurg Henry Perowne.

3. Dif 4

Het jaarlijkse bookazine heeft voor 2007 het thema Toekomst. > 300 pagina's vol intelligente artikelen, prachtig design en fotografie. Roll over, Snoecks, maak plaats voor de meester. Een killer.

4. Korenwolf - Tristan Egolf

Adembenemende odyssee van wijlen Egolf. In een plaatsje waar het wemelt van de Amish waart een raadselachtige weerwolf rond die de gemeenschap aanzet tot heksenjacht. Rauw en compromisloos laat Korenwolf zich lezen als de kroniek van een aangekondigde dood, want de auteur heeft zichzelf van de planeet afgeholpen.

5. Ritselingen - Michael Frijda

Door de verstilde schrijfstijl van Frijda laat dit boek over een vader en zoon in een afgelegen hutje, je niet los. Hun leven wordt gedomineerd door instinct en hun handelen is wegens gebrek aan de boze buitenwereld puur en onbedorven.

6. In The Company of the Courtisan - Sarah Dunant

Dunant bespeelt de geschiedenis van het vijftiende-eeuwse Venetië als een harp. De stad komt weelderig tot leven door de ogen van haar hoofdpersonen: een courtisane en haar pooier, een dwerg die zijn handicap ruimschoots compenseert met gezond verstand.

7. Droomvader - Matthew Sharpe

Chris Schwartz is een subliem exemplaar uit de Holden Caulfield-school en hoofdverteller in deze roman uit de categorie 'dysfunctional family'. Sharpe's ironie is hilarisch.

8. Een Kleine Geschiedenis van Bijna Alles - Bill Bryson

Prachtig geïllustreerde uitgave van wat we als Brysons chef d'oeuvre kunnen beschouwen: een soepel en humoristisch geschreven, wetenschappelijk boek over onze planeet en het heelal.

9. Het Bacchus Offer - David Hewson

Excellente pageturner met het Romeinse detective-trio Costa, Peroni en Falcone, die te maken krijgen met een door Bacchus geïnspireerde rituele moord. Heerlijk boek in het misdaadgenre waarin ook de stad Rome een hoofdrol krijgt toebedeeld.

10. Het Zwaard en het Kruis - Fergus Fleming

Epische studie aan de hand van twee Franse avonturiers: graaf Charles de Foucauld en Henri Laperrine. Over de 19de-eeuwse kolonisatie van Noord-Afrika en die van de Sahara in het bijzonder.

De beroerdste boeken van 2006.

Dankzij de overvolle fondsenlijsten van de talloze uitgeverijen, kan Nu.nl altijd de boeken selecteren die ons het meest aanspreken. Vandaar dat er maar een kort top 5-lijstje is van de belabberdste boeken van 2006, want heel af en toe glipt er toch een rare titel tussendoor. Maar het was zoeken geblazen.

1. De zesde van '60 - Dirk Vellenga

Volstrekt overbodige editie over een man die na veertig jaar zijn klasgenoten weer bij elkaar sprokkelt voor een reünie. Hooguit leuk voor de insiders.

2. Adam en Eva - Len Munnik

Overgeprijsd boekje met quasi-lollige tekeningen van het scheppingsverhaal. Zet qua humor geen zoden aan de dijk, en Munniks antikapitalistische statement doet hij eigenhandig de das om met zijn prijskaartje.

3. De Juni Moorden - Jonathan Kellerman

De in de regel zo fijne Kellerman was met dit boek helemaal de weg kwijt. Saai verhaal, saaie mensen. En om een in dit boek toch al zo spaarzaam gezaaid mysterie al met de titel weg te geven, is bepaald niet wijs.

4. Het Geheim Van Cheops - Matthew Reilly

Een doodvermoeiend boek dat wel lijkt uitgeschreven als scenario voor een lawaaierig computerspelletje. Een Indiana Jones-achtig verhaal over concurrerende groepjes die achter een 'schat' aanzitten. Of zoiets.

5. Hoop en Andere Gevaarlijke Verlangens - Laila Lalami

Niet zozeer slecht, maar wel het zoveelste boek dat gelukszoekers een gezicht moet geven. Heel zielig ja, maar het is heus een stuk zinvoller om dit soort boeken nu 's voor te leggen aan de destructieve machtshebbers in de landen waar deze vluchtelingen uit willen vertrekken.