De gelijknamige roman van Ian McEwan is nu op CD verkrijgbaar als literair hoorspel. Bewerkt en geregisseerd door Hans van Hechten.

Zaterdag is McEwans post-9/11 roman, een van de allerbeste boeken die over dit onderwerp is verschenen. Centraal staat de neurochirurg Henry Perowne, in wiens hoofd McEwan gedurende een etmaal heeft rondgewaard. Henry's dag begint abnormaal vroeg, en zo ziet hij door zijn vensterraam hoe een brandend vliegtuig op Heathrow afstevent.

Nóg een aanslag? In Henry komt een storm van gevoelens los, emoties, zijn gewetensstem, associaties en herinneringen die door de andere gebeurtenissen die dag nog verder worden aangewakkerd. Het is ook de dag waarop er overal in de wereld protesten zijn georganiseerd tegen de Amerikaanse inval in Irak. Henry's gevoelens hieromtrent zijn ambigu, daar hij een Irakese collega-medicus heeft behandeld met zware martelwonden door het Saddam-regime.

Pijlers onder Europa

Diezelfde ochtend wordt Henry slachtoffer van een straatroof, waarbij hij de bende die hem omsingelt weet af te troeven met een diagnose van de ziekte van een van de criminelen. Alsof McEwan hiermee de eerste pijler symboliseerde onder de kracht van Europa om geweld te bestrijden: de wetenschap.

Later op de dag komt de afgetroefde misdadiger bij hem thuis verhaal halen en onderwerpt Henry's gezin aan een nachtmerrie vol vernederingen. Maar hier voert McEwan de Europese defensiekracht nummer twee ten tonele: de cultuur. Als Henry's dochter, een dichteres, wordt gedwongen uit haar werk voor te lezen, raakt de misdadiger geroerd en kan Henry ingrijpen om zijn gezin te redden.

Luistertoneel

Het klinkt bijna als een reclamepraatje, maar een hoorspel als dit is dé uitkomst voor filerijders, dyslectici, slechtzienden of wie dan om welke reden ook het fabuleuze opus van McEwan niet heeft kunnen lezen. Tijdgebrek? In de bewerking van Hans van Hechten is er in elk geval flink in het boek gesnoeid, want dit is geen luisterboek.

Van Hechten heeft in elk geval de juiste keuzes gemaakt om de essentie van het boek te vatten, want voor bewerkingen moet je durven schrappen. Het is nu een compleet en boeiend luistertoneelstuk waarin Huub Stapel als Henry Perowne een formidabele stemrol vertolkt. Zijn dictie is smetteloos, zijn mijmeringen kalm, zijn intonatie beheerst en bij vlagen bijna melancholiek.

Sensatie

De kracht van McEwans proza blijft gehandhaafd en geeft in deze bewerking dezelfde sensatie als wanneer je het boek leest. Marlous Fluitsma doet de stem van Henry's vrouw Rosalind, Michiel Romeijn doet de crimineel Baxter.

Zaterdag op CD is een kunststukje, in sommige scènes ondersteund door de prachtklanken van Bachs Goldberg Variations, en het doet verlangen naar meer van de luisterproducties van Hoorspelfabriek.

Zij hebben inmiddels titels op hun naam staan van Sándor Márai, Simon Vestdijk, Herman Melville en Harry Mulisch. Dit excellente luistertoneel in de auto - wat zou dat de roadrage een stuk naar beneden halen.

Zaterdag.
De Hoorspelfabriek.