Na enkele dipjes komt Rendell weer ijzersterk terug met deze psychologische, literaire thriller over complexe vrouwen wier geheimen variëren van verknipt tot misdadig.

Sinds hun stiefvader dood in de badkuip is gevonden, dragen de zusjes Ismay en Heather een geheim met zich mee. Een geheim dat hen aanvankelijk verbindt, maar dat later als splijtzwam tussen hen in komt te staan wanneer zij als volwassen vrouwen trachten hun leven onafhankelijk van elkaar op te bouwen. Ze delen een appartement, en boven woont hun knotsgekke moeder. Die zit de hele dag glazig voor zich uit te staren of ze citeert donderende bijbelteksten. Inwonende tante Pamela houdt een oogje in het zeil als ze niet een van haar vele internetdates aan het ontmoeten is. Als Heather een serieus vriendje krijgt, Edmund, slaat de vlam in de pan.

Hypochondrie maximus

Het is nog maar de helft van de personages die door Rendell in een complexe plot zijn verweven, en die tot elkaar zijn veroordeeld door het verleden. Door nieuwe verwikkelingen komen stilzwijgende afspraken uit het verleden op losse schroeven te staan. Ook in Edmunds leven, want zijn moeder is een hypochonder van de ergste soort, die probeert met manipulaties haar zoon levenslang onder haar vleugels en in haar huis te houden. Qua manipulaties wordt ze echter overtroffen door Marion, een curieuze begin-veertiger die zich overal bij bejaarden opdringt met het oog op hun testament.

Onberekenbaar

Traditiegetrouw zul je bij Rendell niet snel vrouwen als aanbiddelijke wezentjes aantreffen. Zij reageren op of handelen vanuit een situatie waarin Rendell hun morele geweten in meer of mindere mate een rol laat spelen. Niemand is smetvrij in The Water's Lovely, en het is bijna naargeestig hoe deze mensen voortdurend pressie op anderen uitoefenen om hun zin te krijgen. Rendell duikt zo diep in hun psyche dat het de spanning buitengewoon opvoert. Ze kan als geen ander onberekenbare personages construeren die tot de ergste dingen in staat zijn wanneer zij op een breekpunt in hun emoties komen. En breekpunten creëert Rendell genoeg.

Sinister gewoon

Uiteindelijk draait het allemaal om overlevingsdrift in deze thriller. Ieder probeert zijn eigen jardin zoveel mogelijk te cultiveren, en als er hoge eisen worden gesteld worden de criteria om die in te willigen navenant opgeschroefd. Au fond zijn ze tot alles in staat, deze dames, en het sinistere aspect is dat Rendell ze voor de buitenwacht zo intens gewoon laat zijn. Al die heimelijke motieven: er komt geen bloed of detective aan te pas, want Rendell heeft alleen maar 'gewone' mensen nodig om een zenuwsloper te schrijven. Chapeau.

Importeur Nilsson & Lamm.
Nederlandse vertaling: Het Stille Huis bij A.W. Bruna Uitgevers.