Rechttoe rechtaan thriller over (alweer) een seriemoordenaar, opgesausd met een complot rondom politiecorruptie.

Connelly's vaste rechercheur van de LAPD, Hieronymus Bosch ofwel Harry Bosch, is weer terug van pensioen. Mannen van het kaliber Bosch kunnen niet thuiszitten, want vliegvissen en koffie drinken op de veranda wegen niet op tegen het knagende geweten omtrent cold cases. Zoals de zaak rondom de jonge vrouw Marie Gesto, die dertien jaar geleden werd vermist en nooit meer is teruggevonden.

Nieuwe wending

Het is het dossier Gesto dat Bosch het meest bezighoudt: de door hem verdachte rijke knul als dader, heeft hij nooit met bewijs hard kunnen maken. Nu komt er plots een nieuwe wending in de zaak. Een ter dood veroordeelde seriemoordenaar is bereid om in ruil voor levenslang de moord op Gesto te bekennen en haar begraafplaats aan te wijzen.

Het stuk brandhout werkt tijdens een initieel verhoor natuurlijk eerst Bosch flink op de zenuwen (de geijkte verknipte seriemoordenaar versus rechercheur riedel) en daarna lopen ze het bos in naar het graf. Maar dan is Echo Park nog niet halverwege dus uiteraard is hiermee nog niet de kous af.

Voorbij gestreefd

Niet onder de indruk zijn van een boek van Connelly is als vloeken in de kerk, vrees ik. Maar Echo Park is zo'n onambitieus uitgewerkte thriller dat het er wel een lijkt uit het begin van de jaren negentig, toen de serial killer in zwang kwam en dat huiveringwekkende fenomeen op zichzelf al de kar kon trekken. Er is nauwelijks karakterontwikkeling, en van Bosch vriendinnetje Rachel komen we niet veel anders te weten dan dat ze als profiler werkt bij de FBI en erg zakelijk kan doen.

Degelijk tussendoortje

Het verhaal of de mensen gaan dus nergens lekker gisten. Want tja, alweer een seriemoordenaar en een stapel bloederig vermalen jonge vrouwen. In dit genre moet je tegenwoordig wel wat meer uit de kast trekken, want die nevenliggende plot van corruptie bij de politie maakt Echo Park verrassender noch spannender.

Er zijn inmiddels tig schrijvers - neem Karin Slaughter, David Hewson of Colleen McCullough - die Connelly links en rechts voorbij zijn gestreefd en hem opzij drukken naar niveau 'degelijk tussendoortje'.

Uitgeverij De Boekerij.
Oorspronkelijke titel: Echo Park.

Bestel dit boek direct:


Echo Park
Michael Connelly