Deze keer geen roman, maar een 'journalistiek' verslag van de gerechtelijke dwalingen rondom een ter dood veroordeelde man

Grisham heeft allang een naam die zijn fans blind naar nieuwe titels doet grijpen. Zijn nieuwste boek zal dus wel met gemengde gevoelens worden ontvangen. Het is een nauwgezet verslag van de Kafkaëske procedure waarin een verdachte verzeild is geraakt. Aan het eind van dit slepende proces belandt een onschuldige man op het bankje in Death Row. Een pijnlijk feit dat het rechtvaardige hartje van Grisham furieus liet kloppen, en de bestsellerauteur klom met opgestoken staart in de pen. Voor de lezers van het Engelstalige boek is de afloop geen verrassing, want de oorspronkelijke titel luidt The Innocent Man.

Vrouwe Justitia

Dit is het waar gebeurde verhaal van Roy Williamson. Een man die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was, en verzeild raakte in een rechtssysteem waarvoor Vrouwe Justitia wel even haar blinddoekje af had kunnen doen. Hij werd gearresteerd voor de moord op de jonge Debra Sue Carter op 8 december 1982, en de recherche was zó blij dat ze iemand voor de misdaad konden nagelen, dat er tijdens het proces nogal een loopje werd genomen met de waarheid. Grishams boek laat zien hoe getuigen opportuun kunnen reageren, bewijs aan de haren erbij wordt gesleept of verdraaid, en hoe de wetsdienaren hun eigen blunder trachtten te maskeren door Williamson in het verdomhoekje te plaatsen.

Innocence Project

Wat Williamson redde, was dat hij tot de dood werd veroordeeld. In zulke gevallen wordt direct hoger beroep aangetekend en treedt The Innocence Project in werking - een commissie die zich speciaal heeft toegelegd op het uitpluizen van de processen die met een doodvonnis worden afgesloten. Het leidde tot de vrijlating van Williamson in 1999.

Slepend

Grisham slaat geen detail over van deze case. Dat leidt soms tot opzienbarende rapportage, maar soms ook tot zuchtend lange passages die alleen voor de échte rechtsfanaat een goudklompje zijn. Wat hij hiermee wellicht onbewust suggereert is hoe een jury - die ook maar uit mensen bestaat - kan wegdommelen bij oeverloze uitwijdingen over een streep modder op een broek of een deur die volgens de ene getuige open en volgens de andere dichtstond. Het zijn echter die cruciale details die zowel tot Williamsons veroordeling als tot zijn vrijspraak hebben geleid.

Geen fictieve schwung

Grisham is niet het soort schrijver dat non-fictie naar hoge hoogtes weet te tillen. Waarschijnlijk achtte hij het verhaal op zich al serieus genoeg om er geen prozaïsche fleur aan te geven, want hij dist het relaas droog op. De zaak biedt daarom een bij vlagen fascinerende kijk in de wereld van de rechtspraak, en het moet gezegd dat zonder fictieve schwung de boodschap des te harder overkomt. Had hij het geval Williamson geromantiseerd, dan was het inderdaad de zoveelste Grisham geweest.

De Gevangene - A.W. Bruna Uitgevers.
Oorspronkelijke titel: The Innocent Man.

Bestel dit boek direct:


De gevangene
John Grisham