De kakelverse release van Forsyth gaat over het gevreesde terreurnetwerk Al Qaeda. Wederom steelt hij de show met uitstekende research, maar de vraag dringt zich op of hij niet beter een geschiedenisboek had kunnen schrijven.

9/11 is inmiddels voor de Engelstalige literatuur al bijna net zo beeldbepalend als de Tweede Wereldoorlog dat voor de Nederlandse literatuur is geweest. Frederick "The Day Of The Jackal" Forsyth doet een duit in het zakje met zijn 'what-if' thriller.

Duivels plan

Door een jonge, onoplettende talib komen de Britse en Amerikaanse geheime diensten erachter dat Al Qaeda een duivelse aanslag aan het voorbereiden is die nog megalomaner, afschuwelijker en vernietigender zal zijn dan de verwoesting van de Twin Towers in New York. Dat is dan ook gelijk het enige wat ze weten; wanneer en op welke manier deze klapper plaats zal moeten vinden is onbekend.

De Afghaan

Vandaar dat men ook besluit tot infiltratie in Al Qaeda. En wie kan dat klusje beter opknappen dan kolonel Mike Martin, veteraan in Britse dienst, geboren en deels opgegroeid in Irak? Als dubbelganger van Izmat 'De Afghaan' Khan, een vermaarde Taliban-commandant die thans zijn dagen slijt in een oranje overall tussen de streng beveiligde muren van Guantánamo, zal hij proberen de duistere plannen van de islamitische terroristen door te spelen. Dat kan, omdat binnen de gelederen van Al Qaeda slechts een handjevol mensen de zwijgzame Khan daadwerkelijk ontmoet hebben.

Onvoorziene Puinhopen

Natuurlijk loopt dit risicovolle plan op een bepaald punt spaak, door iets wat Forsyth uiterst eufemistisch OPH noemt, oftewel Onvoorziene Puinhopen. In dit soort kwinkslagen is de gelouterde thrillerschrijver sowieso bedreven - zoals het een echte cynicus betaamt - vooral wanneer het om de beschrijving van wapens gaat die 'veel slecht nieuws' komen brengen. Verwar dit overigens niet met James Bond-romantiek: voor de rest neigt Forsyth naar een journalistieke, documentaireachtige en vooral angstwekkend realistische stijl.

Angst regeert

Alsof ons nog niet genoeg angst is ingeboezemd sinds New York, Madrid, Bali en Londen dist Forsyth niet alleen een heel arsenaal aan supergeavanceerde spionage- en contraspionagewapens op, maar laat hij eveneens fijntjes zien dat deze bij lange na niet afdoende zijn in de strijd tegen Al Qaeda, die zelfs met relatief primitieve middelen hun Westerse jagers het nakijken geven. Het terreurnetwerk van Bin Laden beschikt over een bijna onuitputtelijke bron aan menselijke en financiële middelen. Deze sluimerende angst werkt en maakt 'De Afghaan' tot een slim in elkaar gedraaide pageturner.

Complot

Zoals altijd springt de puike research van feitjesmaniak Forsyth weer in het oog. De spannende plot wordt uiterst minutieus uit de doeken gedaan. Het opsporen en onschadelijk maken van een dergelijk wereldomvattend complot kost tijd en nagels aan de vingers van de hoge officieren. Alleen op televisie gebeuren zulke dingen gladjes en in een paar uur. Zo niet bij Forsyth: zijn verhaal begint in 2005 en speelt zich deels zelfs in 2007 af.

Toch gaat de infiltratie van Martin net iets té soepel en zijn sommige plotwendingen té ernstig aan toeval onderhevig. Dat doet vermoeden dat een massa details over wapens, vliegtuigen, schepen en lappen achtergrondbeschrijvingen over de geschiedenis en opkomst van de Taliban in Afghanistan of de machinaties van de CIA of SIS slechts dienen om een flinterdun plot te verhullen.

De ontwikkeling van de protagonisten blijft hierbij ietwat achter en is duidelijk van weinig belang in het universum dat Forsyth gecreëerd heeft. Nee, in 'De Afghaan' staat de ganse wereld op springen en dat treft de lezer na '9 september' recht in het hart, vooral omdat er slinks wordt ingespeeld op een zeer reële en misschien wel voortdurende dreiging waar de wereldbevolking mee moet leren leven.

Geschiedenisboek

Het lijkt of Forsyth in zijn streven naar realisme ietwat doorgeschoten is. De vraag dringt zich dan ook op of hij zich met zijn kennis van zaken niet eens aan een geschiedenisboek zou gaan wagen. Dan had Forsyth echter het element toeval moeten schrappen uit zijn manuscript, iets wat maar al te vaak de draaiende motor achter plotwendingen is in 'De Afghaan'. Nu maar hopen dat dit element niet tegen hem gaat werken, gezien de geruchtenstroom omtrent het lot van Bin Laden.

Uitgeverij: A.W. Bruna
Originele titel: The Afghan

Bestel dit boek direct:


De Afghaan
Frederick Forsyth