Historische complotthriller uit IJsland spuit niet als een geiser van de pagina's, maar is kundig genoeg voor een respectabele plaats in het genre

Wie het niet is opgevallen dat Scandinavische auteurs een steeds groter gedeelte van de boekenplanken in de boekenwinkels vullen, is de laatste tijd niet zo vaak in een boekhandel geweest. Naast oude rotten in het vak als Arnaldur Indridason en Henning Mankell, worden ook steeds vaker onbekende auteurs en hun debuten in het Nederlands vertaald en uitgegeven. En terecht!

Zo had de IJslandse Yrsa Sigurðardóttir tot voor kort alleen een paar kinderboeken uitgegeven met titels als 'We willen Kerstmis in juli'. Met 'Het laatste ritueel' betreedt ze het felbevochten marktsegment van de historische complotthrillers. In deze rubriek zijn al flink wat van dit type boeken de revue gepasseerd, maar ook voor deze titel geldt dat het genre inmiddels volwassen is geworden en een breed publiek blijft aanspreken.

Merkwaardig symbool

Maar nu terug naar 'Het laatste ritueel'. In de Universiteit van Reykjavík wordt een lijk gevonden met een merkwaardig symbool in de huid gekrast. Het blijkt om een jonge Duitser, Harald Guntlieb, te gaan. Hij stond te boek als een buitenstaander en als een briljant historicus met een fascinatie voor de heksenvervolgingen. Zijn aandacht was in het bijzonder gericht op het beruchte Malleus Maleficarum (de Heksenhamer) van de dominicaner monniken Henricus Institorus en Jakob Sprenger.

Keltische rituelen

De IJslandse politie gaat in eerste instantie uit van een drugsdelict en pakt een dealer op. Echter, de welgestelde ouders van het slachtoffer wantrouwen de uitkomsten van het politieonderzoek. Zij geven de jonge advocate Dóra Guðmundsdóttir de opdracht om de zaak nogmaals door te nemen met Matthias Reich, een vertrouweling van de familie. Een geldtransactie naar Guntliebs bankrekening lijkt hen op het goede spoor te zetten, maar tijdens de zoektocht naar de echte moordenaars komen zij meer te weten over mysterieuze Keltische rituelen dan hen lief is…

Eendimensionaal

Hoewel het een spannend verhaal is met een interessant thema, had het boek aan kracht gewonnen als het iets was ingekort. Hiernaast blijven de karakters nogal eendimensionaal. Paradoxaal genoeg geldt dit niet voor het slachtoffer, dat gaande weg steeds meer karakterontwikkeling doormaakt! Het goede nieuws is tenslotte dat Sigurðardóttir aan een vervolg aan het schrijven is. Ik ben dan ook zeer benieuwd of zij haar debuut weet te overtreffen.

Uitgeverij De Fontein.

Bestel dit boek direct:

Het laatste ritueel
Sigurdardottir, Y.