Elke dag van 2007 een grapje van Fokke & Sukke, de dagelijkse satirische strip van een landelijke krant.

Fokke & Sukke, de twee stripkereltjes van Reid, Geleijnse & Van Tol, kortweg RGvT, zijn een instituut geworden dankzij hun volstrekt onbekommerde grapjes over elk actueel onderwerp, hoe gevoelig ook. Op hun website is te lezen dat zij met deze scheurkalender - een van de inmiddels aanzienlijke merchandise-objecten uit de F&S-stal - voldoen aan de wens van hun fans en vooral winkeliers. Ja ja.

Klootjes

Dus hijst het duo deugniet met de immer zichtbare klootjes zich in 365 verschillende outfits al naargelang de grap of hun personage. Als nonnetjes, opaatjes, werkeloze studenten, activisten, koekenbakkers, beursbengels, fundamentalisten, zuipschuiten of huisvaders. En alles daartussen. De scheurkalender bestaat uit 30% eerder gepubliceerd materiaal, 30% nieuw, 30% aangepast spul en - naar eigen zeggen - 10% troep ertussen gepropt.

Handelsmerk

Ondanks hun vertederende uitstraling waardoor Fokke & Sukke met alles wegkomen, pakt zo'n jaarkalender door het wegvallen van de actualiteitsfactor toch wat minder geslaagd uit. Inspelen op het nieuws is immers hun handelsmerk. Als er een nieuwsbericht in de krant staat over de videoboodschap van Samir A, kun je wachten op een uithaal van F&S. Altijd leuk, altijd raak, altijd spits, en ze trekken met hun cartoons net even de angel uit een grimmig bericht door er die humoristische slinger aan te geven. In deze kalender staan dus voornamelijk tijdloze grappen, waarin F&S nog altijd ontwapenend zijn en een situatie te lijf gaan vanuit hun eigen(gereide) invalshoek, maar toch.

Geestige uitschieters

De 'actualiteit' kon hier en daar worden ingepast met dagen als Valentijn, kerst, de vakantieperiode, de Tour de France, einde van het schooljaar, en natuurlijk weer politiek incorrect gegrap rondom Zwarte Pieten met de Sinterklaasperiode. Dat zijn scheurblaadjes met dermate geestige uitschieters, dat je merkt hoe ze daarbuiten wat minder in hun element zaten. Nog altijd kunnen ze tijdloos leuk zijn met teksten als "menstruatie is moord", maar we zijn door RGvT's scherpte inmiddels zo verwend dat de vooruitblikhumor nét een tandje minder is.

Fokke & Sukke - Scheurkalender. Uitgeverij De Harmonie.