Een jongen met vallende ziekte doet de verbeeldingskracht van zijn jongere broertje op hol slaan.

David B. is de in Nîmes geboren Fransman die reeds een aantal in het Nederlands vertaalde striptitels op zijn naam heeft staan zoals Babel, Het Alfabet der Ruïnes en Kapitein Scharlaken. Dit is deel 1 van een serie van 5 die hij maakte over zijn aan epilepsie (vallende ziekte) lijdende broertje Jean-Christophe.

Metafysische vorm

De speurtocht naar het geneesmiddel is de rode draad in dit eerste gedeelte. Het is daarnaast vooral een verslag van het onvoorstelbaar creatieve denkproces van een kind, in dit geval de tekenaar zelf op jonge leeftijd. De aandoening van zijn broertje was hiervoor olie op het vuur, waarbij het metafysische, de wereld van de droom en een uitgesproken voorkeur voor het fantastische bezielen, vorm kreeg via zijn expressieve stijl in scherp zwart-wit.

Experimentele seventies

David B. is geboren in 1959, en zijn broer is een paar jaar ouder. Al sinds zijn vroegste jeugd legden zijn ouders zich toe op de genezing van hun oudste, en belandden in de mallotigste uithoeken van het experimentele tijdperk van de seventies. Nadat het arme joch eerst binnenstebuiten werd gekeerd door de reguliere medische zorg, inclusief zware medicijnen en complexe neurologische operaties (die meer kwaad dan goed aanrichtten), gingen ze op zoek naar alternatieve geneeswijzen. En in die tijd wemelde het van de alternatieven. Oosterse, westerse, planetaire, levensbeschouwelijke, voedingsgestuurde, meditatieve: het gezin komt van de acupuncturele regen in de macrobiotische drup terecht.

Communes

Het is vast niet overal grappig bedoeld, maar David B. laat wel zien waarom er zoveel van die communes zijn gestrand, en dat is vaak onweerstaanbaar grappig. Er werden clusters van gelijkgezinden gevormd, maar zodra er iemand onder hen had bedacht hoe het beter kon, kwam er weer een nieuw splintergroepje. Dat zich in no-time ontwikkelde tot een knotsgek regime à la Lord of the Flies. En dan zijn dit nog clubjes die ideologieën probeerden na te streven op microniveau. De tirannie van honderd keer op je zilvervliestrijstkorrel kauwen of absurdistische ascese laat zich makkelijk vertalen naar de demagogen die de twintigste eeuw in een bloederig slagveld hebben veranderd.

Grillig

David B. laat zijn door demonen geplaagde fantasie de volle loop in grillige, strakke tekeningen. Zoals vrijwel elk joch droomt over soldaatje spelen en slagvelden, neemt het bij hem extreme vormen aan - wat ongetwijfeld anders was verlopen als zijn broer geen epilepsie had gehad wat het gezin naar al die gekke oorden heeft gejaagd. Zijn eigen geestelijke strijd kwam in de schaduw te staan van de eerstgeborene, zo gaat dat nou eenmaal. Maar het leverde wel een indringend stripboek op.

David B. - Vallende Ziekte
Uitgeverij Atlas


Bestel dit boek direct:


Vallende ziekte / 1
B. David & D.