Avonturenthriller met pootjes in de klassieke oudheid, waarin de zeven wereldwonderen de belofte van het achtste wereldwonder herbergen: een duizend jaar durende wereldheerschappij.

De Australische Reilly schreef zijn eerste boek (Contest) op zijn 19de. Toen volgde de Ice Station, en daarmee werd Reilly een hit. Hij ging los, vestigde nog enkele bestsellers op zijn naam en heeft inmiddels de rechten van een grote filmstudio op zak. Zijn meest recente prestatie is Het Geheim van Cheops (Seven Ancient Wonders) , en dat lijkt hij te hebben geschreven met nóg een spetterende verfilming voor ogen. Opzij Dan Brown: er zijn er meer die je trucje door hebben. Want ook Reilly schrijft op B-film niveau.

Deksels!

De plot is geenszins onaardig verzonnen. De beroemde piramide van Cheops heeft een gouden dekplaat als topje. Die dekplaat is indertijd in zeven delen opgesplitst door Alexander de Grote, die de aparte onderdelen verstopte in de zeven wereldwonderen. Dat deed Grote Alexander met een goede reden. Eens in de 4500 jaar schijnt de zon vanuit een bepaalde stand op de piramidetop, en dan kan met behulp van een geheimzinnig ritueel de absolute wereldmacht voor duizend jaar worden verkregen. Woohoo. Daar heeft men anno nu wel oren naar, maar dan moet de piramide mét gouden deksel compleet zijn dus de dans om de zeven wereldwonderen kan beginnen. Showtime!

Witte en zwarte pionnen

Drie groeperingen zitten achter de 'schat' aan: 1. de Amerikanen, 2. een aantal samenwerkende Europese landen, en 3. een klein clubje mavericks onder leiding van een Australische superheld. De Amerikanen zijn karikaturale slechteriken die zonder oog voor historie alles platbombarderen. De Europeanen zijn minstens even vilein want zij hebben het Vaticaan achter zich staan. Dat, als we hedendaagse Code- Auteurs mogen geloven, zowat de christelijke evenknie is van Al Qaida. Maar de Aussie-superheld en zijn mavericks, ook wel de Negen genoemd, hebben nobele doeleinden. Daarmee heeft Reilly zijn good guy/bad guy-gegeven in kannen en kruiken, en hoeft hij zich verder niet meer om personageontwikkeling te bekommeren. Met als gevolg dat de deelnemers volstrekt inwisselbare namen hebben die op de witte en zwarte pionnen zijn geplakt.

Compugame

Met de uitschakeling van dat persoonlijke maar zeer wezenlijke onderdeel, is het aan de actie om de hele kar trekken. Hoe Reilly dat aanpakt, lijkt op het hyperactief uitschrijven van een compugame. Grijp de joystick en verzamel je oorlogstuig, want in elk wereldwonder dat een stukje dekplaat herbergt, zijn de vetste boobytraps geplaatst met vuurkogels, krokodillen, vallende rotsblokken en zwiepende speren die uit het niets lijken te komen. En let wel: met slimme oplossingen spaar je meer credits dan met het inzetten van grof geschut (wat natuurlijk die slechte Amerikanen de hele tijd doen - de schrandere oplossingen schrijft de Australische schrijver toe aan zijn Australische protagonist. Wat een eigenheimer). Het mystieke element wordt op gang gehouden door de Orakels: een tweeling die afstamt van een eeuwenlange dynastie, en die oude geschriften en raadsels kunnen ontcijferen, enzovoorts.

Indiana Jones

Het verhaal zucht diep onder de Kaboems van daverende explosies en het Ra-ta-ta-ta van mitrailleurvuur. Om de clichéstijl van het genre te completeren, speelt het fenomeen cliffhanger non-stop een hoofdrol. Het is, kortom, een doodvermoeiend boek, waarin aardige vondsten worden verpletterd onder bombarie. Reilly is geen Wilbur Smith, en ook geen Jules Verne. Hij betoont zich deze keer een beperkte verhalenverteller en kent ook de Hollywood-spektakels niet (goed genoeg); die een of twee lukrake regels waarmee hij soms een personage aanlengt, zijn lachwekkend oppervlakkig. En zijn zijdelingse onzin over moslimterroristen en Israëlische belangen heeft hij al helemaal uit zijn dikke joystick gezogen. Het is niet moeilijk om de Indiana Jones-ambitie achter Reilly's bedoelingen te herkennen, maar als Spielberg zich op deze Mortal Kombat-lookalike gaat verlaten, beloof ik de piramide van Cheops te beklimmen. Met steentjes in mijn schoenen.

Matthew Reilly - Het Geheim Van Cheops
A.W. Bruna Uitgevers


Bestel dit boek direct:

Het geheim van Cheops
Matthew Reilly