Veelzijdige thriller met een ontknoping als een stormram: die zagen we dus echt niet aankomen.

Matthew Klein heeft een veelzijdig debuut afgeleverd met De Breincode. Er zit een stukje Roald Dahl-fantasie in, een goed onderbouwd financiële subplot, én een murder mystery met een plottwist die zelfs een doorgewinterde thrillerlezer als ondergetekende niet zag aankomen. Het boek is zo ongeveer geschreven als filmscenario, en inderdaad blijken de filmrechten al verkocht. Dat wordt een lekker gelikte thriller in archetypisch luxe Hollywood-uitvoering, mits de juiste regisseur erop wordt gezet. Die hopelijk net zo meeslepend werkt als Kleins proza.

Beursbengel

De hoofdpersoon in De Breincode is Timothy Bender. Een welgestelde beursbengel van in de veertig, die vooral heel goed weet hoe hij met andermans geld moet speculeren. Totdat het flink mis gaat. Hij verliest door de koersval van de Japanse yen op één dag 25 miljoen dollar, en tot overmaat van ramp trekt zijn belangrijkste investeerder zich terug. Dat zou het nekschot betekenen voor Benders bedrijf, dus hij haalt de gewaagdste toeren uit om zijn positie veilig te stellen. Het is echter niet het enige wat Bender kopzorgen baart.

Zelfmoord?

Zijn vrouw, Katherine, geeft hem een belletje. Ze staat op de hoge klip waar ze net het weekend daarvoor hun trouwdag hebben gevierd, en zij neemt met gebroken stem afscheid van haar echtgenoot. De politie wordt ingeschakeld; die vindt haar auto, een stukje stof, maar ook een spoor van haar bloed. Is dit wel een geval van zelfmoord? Want vangt Mister Bender niet een forse som geld van de verzekering door het overlijden van zijn vrouw? Geld dat hem bijzonder goed van pas komt in deze economisch benepen tijden?

Privé speurneus

Staan die plotlijnen al als een huis, evenals Bender als personage, dan komt er ook een stukje Dahl om de hoek kijken. Voor haar dood blijkt Kate contact te hebben gehad met een arts aan wie ze een monsterbedrag overmaakte voor een curieuze behandeling. Bender komt deze man op het spoor, omdat hij zelf de touwtjes van de zaak in handen neemt in plaats van detectives. En als particulieren interessante personages zijn, is zo'n privé speurtocht altijd erg prettig leesvoer. Niet gehinderd door voorkennis van rechercheprocessen of forensisch onderzoek, komen vanuit dat vertelperspectief de verrassingen des te harder aan. Maar de verrassing die Breincode op het eind achter de hand heeft, is wel een uiterst onderhoudend konijn uit de hoed. Goed, Klein is niet de eerste die ermee komt, maar hij weet het uiterst smakelijk te brengen. Puik boek voor in de vakantiekoffer.

Matthew Klein - De Breincode
Uitgeverij De Fontein


Bestel dit boek direct:

De breincode
M. Klein