Excellente pageturner met het Romeinse detectivetrio Costa, Peroni en Falcone, die te maken krijgen met een door Bacchus geïnspireerde rituele moord.

Een Amerikaans stel dat in Italië naarstig op zoek is naar kunstschatten, legt aan de oever van de Tiber het geconserveerde lichaam bloot van een jong meisje. Zij blijkt de dochter van een beruchte maffioso te zijn die zestien jaar geleden spoorloos is verdwenen. Bijna gelijktijdig duikt er in Rome een Engelse vrouw op, die de vermissing van haar zestienjarige dochter Suzi aangeeft bij de politie: het meisje vertoont een opvallende gelijkenis met het gebalsemde lichaam dat ter autopsie in het mortuarium ligt bij patholoog-anatoom Teresa Lupo.

Maverick Lupo

Hewson verwerkt in het Bacchus Offer zowel het klassieke Rome als de contemporaine drek in het politieapparaat. Lupo gaat compleet buiten haar boekje door zelf op onderzoek uit te gaan naar de aanwijzingen rondom de vermiste Suzi. Het rechercheteam, onder leiding van Falcone, heeft het namelijk momenteel veel te druk met de gangsteroorlog die is uitgebroken nadat het lijk van dat meisje boven water is gekomen. Maar Lupo's maverick acties blijken levensgevaarlijk.

Bagage

Hewson maakt van Teresa Lupo, bijgenaamd Gekke Teresa, een formidabel karakter. En geen van zijn personages komt zonder de nodige bagage. Nic Costa is net teruggekeerd op de werkvloer en worstelt nog met de post-stress van een drankprobleem en de dood van zijn vader. Peroni is gedegradeerd omdat hij in een bordeel is gesnapt met een Tsjechisch hoertje, en de ondoorgrondelijke Falcone staat op het punt dat hij terugblikt op zijn leven en zijn fouten inziet.

De mens als oorzaak

Geen van deze achtergronden is obligaat. Want Hewsons sterkste punt is de spanning in het verhaal houden door dicht bij de oorzaak van alle kwaad te blijven: de mens zelf. Waar de meeste schrijvers in dit genre een hele baaierd uit de kast moeten trekken als geheime genootschappen en vermeende wereldschokkende religieuze hocus-pocus, worden Hewsons plots getrokken door de persoonlijke motieven van zijn personages. Het mysterieuze, Bacchantische aspect van de moordzaak wordt gaandeweg opzij gedrukt voor de wrede realiteit. En die vindt zoals altijd zijn oorsprong in de gecorrumpeerde, bedorven mentaliteit van hen die zich boven god en gebod verheven voelen en hun moraal, tezamen met hun slachtoffers, in de doofpot stoppen. In die context passen ook de privé-worstelingen van Hewsons detective-trio, zoals ze blootgesteld worden aan verleiding. Zoals Peroni al nuchter opmerkt: "De dark side zit in iedereen - de beteugeling ervan hangt aan een zijden draadje." Met dit cliché gegeven weet Hewson tóch een parel neer te zetten voor juni, de maand van het Spannende Boek.

David Hewson - Het Bacchus Offer
Uitgeverij De Fontein


Bestel dit boek direct:

Het Bacchus offer
David Hewson