Fans van Child's held Jack Reacher hebben 'm allang in bestelling staan, maar voor wie hem nog niet kent: dit is een prima kennismaking met oerheld Jack. The Hard Way is een pageturner van de eerste orde.

Jack Reacher. Mannen willen zijn zoals hij en vrouwen willen met hem naar bed. Jack is lang, fit, lenig, zo stoïcijns als een reiger en een tot in zijn DNA getrainde vechtmachine. Ex-militair, zonder vaste verblijfplaats, en te huur voor wie een klus heeft waar de arm der wet te kort voor is. Succes gegarandeerd. Jack beschikt over de zintuigen van een Dobermann, de instincten van een Nubische jager, de speurneus van Inspector Morse's geniale broertje en het deductievermogen van Stephen Hawking. Jack is überman en zo cool als een Margarita in een kroeg op Antarctica.

Kidnap

Cool Jack raakt verzeild in een kidnap-complot. Slachtoffers zijn de echtgenote en dochter van een makelaar in huurlingen, Edward Lane. Met malafide zaakjes werd Lane zo rijk als Croesus en verder wordt dit heerschap niet gehinderd door enig geweten. Geheel tegen Jacks gewoonte was hij voor een goeie cappuccino teruggekeerd naar hetzelfde New-Yorkse café, waardoor hij getuige werd van de geld-pickup voor de kidnap. Van getuige promoveert Jack op warpspeed tot de beste man in Lane's team van huurlingen annex vechtrobots. Maar het spreekt voor zich dat deze ontvoering meer voeten in aarde blijkt te hebben dan het betalen van losgeld en bevrijden van de gegijzelden. De plot stroomt sneller dan de bloedsomloop van een topatleet, en maakt ook net zoveel u-turns. En had ik al verteld hoe cool Jack was?

Naargeestige huurling-realisme

Verder levert Child topwerk as usual. Van een kopje koffie naar een diabolische achtbaan op ramkoers gaat de auteur net zo gladjes af als Jacks afrekening met bad guys. Hij biedt interessante personages, een loeispannend verhaal, en tussen al dat bestseller-moois tevens een uitzonderlijk naargeestig stukje huurlingen-realisme, in een subplot over een paramilitaire operatie in Afrika. Dat gebeurt in een een twist die regelrecht is ontleend uit Shakespeare's Richard III. 'Doe geen foute dingen in opdracht van een slechte man,' zei Richards broer Clarence al tegen zijn moordenaars: 'Want die zal zich daarna tegen jou keren omdat hij bij je in het krijt staat - en dat wil hij te allen tijde voorkomen.'

Maar zoals de Engelse Bard al liet zien: mensen luisteren niet naar goede raad. En de consequenties voor deze mannen zijn de gruwelijkste die ik in tijden in welk boek dan ook heb gelezen. Daar trek je beslist even wit bij weg, zó akelig. Ik vermoed dat zelfs Jack's hart een slag gemist zou hebben. Het maakt The Hard Way wel meteen tot de ruigste editie uit Child's repertoire.

Lee Child - The Hard Way
Import via Van Ditmar B.V.


Bestel dit boek direct:


The Hard Way
Lee Child