Prachtig geïllustreerde uitgave van wat we als Brysons chef d'oeuvre kunnen beschouwen: een soepel geschreven, wetenschappelijk boek over onze planeet en het heelal.

Bryson, vooral bekend van reisverhalen, is niet de eerste schrijver aan wie je denkt als literaire gids door de wereld der wetenschap. Zijn proza is licht, amusant en laagdrempelig. Een verteller die het saaiste familiediner zou weten op te leuken, of met wie je graag een reisje zou maken: dat wel. Niet direct de aangewezen persoon voor het toelichten van de kwantumtheorie of zwarte gaten in het heelal. Het goede nieuws is echter dat Bryson de man bij uitstek bleek voor een toegankelijk epos over geologie, scheikunde, paleontologie, astronomie en aanverwante wetenschap van de laatste vier eeuwen.

Wie zijn wij?

Bryson kwam op het idee voor dit sublieme boek tijdens een intercontinentale vlucht. Hij tuurde wat glazig uit het vliegtuigraampje, en besefte dat hij eigenlijk weinig tot niets afwist van de enige planeet waarop hij zou rondwandelen, noch welke plaats zij innam in het heelal. Met Een Kleine Geschiedenis Van Bijna Alles heeft hij bereikt wat hij wilde bereiken. Hij beschrijft elk aspect van elk mogelijk onderwerp tot in microscopisch detail zonder zijn lezers te verliezen. In tegenstelling tot de meeste knappe koppen die in de regel een wetenschappelijk labyrint produceren puur voor deskundigen of voor elkaar.

Onweerstaanbaar

Dit boek van ca 600 pagina's bestaat uit zes delen. In het tijdperk van keuzevrijheid een handige opzet om meteen je favoriete onderwerp eruit te lichten. Maar het ligt voor de hand dat wie eenmaal begint aan deze rijk geïllustreerde atlas van Alles, die van voor tot achter gaat doorspitten. Want zo cool kan de relativiteitstheorie zijn en de werking van ons DNA. Je kan voortaan zinnig meerebbelen over de Big Bang of de Cambrische Explosie. Je wordt je sterker bewust van hoe wij met onze planeet omgaan, je wint er triviant-quizzen mee (place your bets) en vooral: het leert ons welk minuscuul speldenprikje wij als mens innemen in het grote geheel. Een niet onbelangrijk sociologisch aspect voor iedereen die zich iets te belangrijk acht - en megalomanen zijn niet dun gezaaid tegenwoordig.

Kosmische catastrofes

Want lees en kijk hoe ternauwernood we tot nu toe zijn ontsnapt aan kosmische catastrofes, en hoe een nippertje in de verschuiving van chemische compositie in het universum leidde tot onze aanwezigheid op deze planeet, of sowieso tot het ontstaan van de aarde zelf. Het is net zo'n toevalsfactor als wanneer je een theelepeltje wel of niet van een schoteltje laat vallen. En net zo toevallig is het dat wij nog altijd bestaan, want nuchter beschrijft Bryson hoe één meteoriet - waarvan er ontelbaar veel zijn - kan regelen dat het allemaal in een nanoseconde voorbij is.

Of hoe we als in een piepersnijder in repen kunnen worden gesneden door kosmische zonnestralen, opgeslokt in een zwart gat, verstijven als diepvriesspinazie bij een IJstijd, geroosterd als steaks door een vulkaanuitbarsting of hulpeloos opgesoupeerd door een virus. En foetsie zijn we. Dat is niks alarmerends: het is gewoon wetenschap en wetenschap gaat over reële feiten.

Smakelijke anekdotes

Bovendien saust Bryson zijn verhandelingen met een ongelooflijke hoeveelheid verrukkelijke anekdotes over wetenschappers die in de afgelopen eeuwen hebben gerekend, gemeten, becijferd en onderzocht. Er zitten, met alle respect, überdorks tussen met volstrekt gemankeerde en autistische persoonlijkheden. Die tientallen jaren de slimste ontdekkingen deden waar niemand van op de hoogte was omdat ze hooguit met hun huishoudster wilden communiceren per briefjes. En Bryson biedt smakelijke verhalen over moeizame maar roemloze expedities naar hoge bergtoppen om de sterren te bekijken, die echter bij aankomst permanent in wolken bleken gehuld.

Nutty professors

Dit encyclopedische boek is een intelligent, broodnuchter en droogkomisch geschreven verslag van ons bestaan, onze geschiedenis en onze aanwezigheid in het algemeen. Met genoeg informatie om een gedegen basiskennis van de science op te doen. Dit is het soort werk dat volwassenen moeten hebben, al was het alleen maar om zich te beschermen tegen onzintheorieën van nutty professors en het nog krankzinniger gekakel van religieuze fundamentalisten. Want vooral bij die laatsten zaagt Bryson werkelijk elke poot onder de stoelen vandaan - het is niet voor niets dat kennis en fundamentalisme niet samengaan.

Bill Bryson - Een Kleine Geschiedenis Van Bijna Alles (hard cover)
Uitgeverij Atlas


Bestel dit boek direct:


Een kleine geschiedenis van bijna alles - geïllustreerde editie
Bill Bryson