Journalist Dirk Vellenga van dagblad BN/De Stem, zocht na 40 jaar zijn klasgenoten op van de Telemannschool

De enige vaste herinnering aan deze school, is een zwart/wit-foto. Vellenga bekijkt 'm 40 jaar na dato, en introduceert hiermee zijn lange lijst van personages. Hijzelf zit links op de kiek, en herinnert zich hoe de schoolmeester hem vertelde dat hij degene was die de klas te zijner tijd weer moest opzoeken en bij mekaar brengen. Het lijkt een bijkans goddelijke opdracht, en wellicht is dit in Vellenga's herinnering wat geromantiseerd. Maar hij doet het, en gaat op zoek naar Nans, Mettje, Wiesje, Frans, Arjen, Grietje, Tietes, Gerry, enzovoorts.

Reünie-teksten

Ze worden gevonden, de scholieren van Telemann. Vellenga doet verslag van hoe hij ze heeft achterhaald en opgespoord, waarna de gesprekken volgen over wie wat heeft gedaan. Getrouwd, gescheiden, hertrouwd, kinderen, verhuisd, en de gebruikelijke reünie-onderwerpen "wat doet jij nu voor de kost" of "ik woon nu in Den Burg". Herinneringen worden opgehaald, "ik vond jou leuk maar durfde niet", "waren jullie vroeger arm", een paar schoolverhalen, dat soort vlakke teksten. Maar wat valt er ook meer te zeggen? Een heleboel wellicht, maar Vellenga haalt het er in elk geval niet uit. Op deze manier onderscheidt deze klas zich in niets van welke andere klas ook, met als enig verschil dat ze in boekvorm zijn uitgekomen.

Synopsis

En de vraag rijst daarbij als vanzelf: is dit dan wel een boek waard? Wel, voor de ca veertig betrokkenen zal het best aardig zijn om hun verhaal in een degelijk geschreven werkje terug te vinden, maar voor buitenstaanders valt er bar weinig te beleven. Het wandelen door de jaren '60, '70 en '80 komt niet eens uit de verf: alleen op de laatste pagina's wordt op de valreep een oppervlakkig synopsisje in vogelvlucht gegeven van dat nieuwe tijdperk na de lagere school. Van drama is verder geen sprake, want de auteur gaat nergens de diepte in; alles kabbelt heel gewoontjes door in 'en toen dit en toen dat'-stijl. Het is een soort reality-tv in boekvorm, van inwisselbare personages die je niet kent en die je ook niet leert kennen. Zó nietszeggend kunnen vier decennia toch niet zijn geweest.

Dirk Vellenga - De zesde van '60.
Uitgeverij: Uitgeverij De Arbeiderspers


Bestel dit boek direct:


De zesde van '60
Dirk Vellenga