Alwéér een historische thriller met geheimen uit het verleden, en alwéér in die spagaat van religie en complotten. Toch weet Berry er een functionele slinger aan te geven

In Het Derde Geheim gaat het om de derde brief die is opgesteld naar aanleiding van een Maria-verschijning. Berry reikt hiervoor naar een 'waar gebeurd' verhaal over het wonder van Fatima, dat zich heeft afgespeeld in Portugal in 1917. Toen zou Maria zijn verschenen aan de piepjonge zieneres Lucia, waarna de boodschappen van de Heilige Maagd voor ons stervelingen in drie documenten zijn opgetekend. Lucia stond erop dat de derde - belangrijkste - boodschap pas na haar dood zou worden geopenbaard. Maar is het document dat al die tijd in de bibliotheek van het Vaticaan bewaard wordt wel het échte?

Good versus kwaad

Berry's eigen boodschap in deze historische thriller is een stuk duidelijker dan welke hemelse openbaring ook. Want de plot is slechts een kapstok om zijn eigen visie op religie te geven, en die is glashelder: de kerk moet hoognodig moderniseren. Zijn paus-personage Clemens is er een van de vooruitstrevende ideeën, maar hij loopt zo zoetjesaan op zijn einde. Zijn gedoodverfde opvolger Valendrea (de andere kant) is zo'n karakteristiek hypocriete bidlip die zichzelf het goede leven prima laat smaken, en tegelijkertijd staat te popelen om de katholieke kerk weer in de duistere middeleeuwen te storten.

Celibaat

Berry windt geen doekjes om zijn mening. Clemens is een schappelijke, progressieve man, Valendrea een perfide rotzak. Daarnaast hekelt Berry ook het celibaat. De assistent van de paus, Monseigneur Colin Michener, heeft in zijn jonge jaren een liefde laten schieten vanwege dat malle kerkelijke dogma dat geestelijken 'het' niet mogen doen. Dit personage, Katerina Lew, duikt nu weer in zijn leven op om hem te herinneren aan dat wat hij had kunnen hebben. Boohoo. Zij raken samen verzeild in een soort complot (wat is een religie nog zonder complot tegenwoordig) rondom het mysterieuze Maria-document.

Madonna's message

Wat uiteindelijk die derde boodschap inhoudt is, zoals in de apotheose naar buiten komt, beslist een statement waar conservatieven van op hun achterste benen zullen staan. En al zal elk weldenkend mens het met Berry eens zijn, met het feit dat hij zijn visie ventileert bij monde van de madonna, zal hij geen vrienden maken onder gelovigen. Schrijf dan een essay, zou je zeggen: want bij een historische thriller is het toch vooral zaak om de lezer te overtuigen, hoe vergezocht het verhaal ook is. De arme maagd wordt door Berry tot spreekbuis gebombardeerd van activisten-bewegingen die pas een halve eeuw later de straat opgingen met spandoeken. Heel geloofwaardig komt dat niet over, hoe gedegen Berry ook schrijft over machtsspelletjes en de pikorde in Vaticaanstad.

Steve Berry - Het Derde Geheim.
Uitgeverij: De Fontein


Bestel dit boek direct:


Het derde geheim
Steve Berry