Het leven van een Palestijnse-Israëlische chirurg wordt compleet van zijn sokkel gemaaid als zijn echtgenote een zelfmoordaanslag pleegt in Tel Aviv.

Yasmina Khadra is pseudoniem voor de Algerijnse schrijver Mohammed Moulessehoul, een ex-officier die - uiteraard - niet meer in Algerije kan wonen. Of hij moet dood willen. Sinds hij als auteur werk heeft gepubliceerd als De Lammeren Gods (1999) en Waarvan Wolven Dromen (2002), boeken waarin hij de moorddadige leer van moslimfundamentalisten hekelt, is hij een persona non grata in zijn geboorteland.

Verteller

De verteller in De Aanslag is Dr. Amin Yafaari, een alom gerespecteerde, Palestijns-Israëlische arts die oorspronkelijk uit een bedoeïenenstam komt. Hij woont met zijn vrouw Sihem in een van de mooiste wijken van Tel Aviv. Amin en Sihem vormen een intellectueel onderlegd stel dat geniet van Europese vakanties, en niets wijst erop dat Sihem haar leven als zelfmoordterroriste zal beëindigen. Toch pleegt zij een aanslag, met 17 dode scholieren tot gevolg en tientallen gewonden. Zonder enig benul dat zijn eigen vrouw de moordenares is, tracht haar echtgenoot de verwoeste levens te redden op de operatietafel.

Nachtmerrie

Als de nachtmerrie zich in volle sterkte aan hem openbaart, gaat Amin op zoek naar de - in zijn ogen - ware moordenaars. Fundamentalisten en imams in Bethlehem, Jenin en Nablus, die hun leven wijden aan het plotten van aanslagen, waarvoor ze voortdurend op zoek zijn naar voetvolk om die plannen ten uitvoer te brengen. Amin wil uitvinden hoe het mogelijk is dat zijn vrouw in de greep van deze radicale extremisten is geraakt, en vanaf daar ontwikkelt het verhaal zich als een psychologische detective.

Willekeur

Khadra (Moulessehoul dus) demonstreert wederom wat hij in zijn vorige boeken ook al heeft aangetoond. De overgang van mens naar zelfmoordterrorist is er een van volstrekte willekeur. Of ze in Bali wonen, in Afghanistan, Irak, in de Palestijnse gebieden, of in Europa. Of ze nu arm zijn of rijk, man of vrouw, geschoold of ongeschoold. Of ze nu in bezet gebied wonen, geboren en getogen zijn in hun thuisland, of in een nieuw vaderland. De zelfmoordterrorist kan elke achtergrond en elke levensstijl hebben: het enige wat zij gemeen hebben, is dat er ergens een draadje losspringt en zij zichzelf opblazen om de vijand te doden. Vijanden die ook weer volstrekt afhankelijk zijn van hun willekeur: buren, kinderen, joden, Arabieren, soennieten, shi'iten, westerlingen, Aziaten, marsmannetjes. Het is maar net hoe de instructies luidden wie er fanatiek genoeg gehaat moet worden om de gruweldood te verdienen.

Ontmenselijken

Ook in Nederland hebben we geradicaliseerden rondlopen, waar onze worstelende overheid met bespottelijke acties tegen in het geweer probeert te komen. Het is namelijk volstrekt zinloos om te proberen het iemand zodanig naar de zin te maken dat het draadje niet knapt. Wie fanatiek wil haten, wie zijn of haar omgeving ontmenselijkt en alleen maar bewegende doelwitten ziet die dood moeten, zal echt niet gekalmeerd worden door een omscholingscursus of een royalere uitkering. Onder elk volk, van alle continenten op onze planeet, heb je de beter en de minder bedeelden en 1001 manieren om met het lot om te gaan. De één knapt al als een leraar hem berispt, de ander is met geen tientonner van zijn stuk te brengen. Daarom maakt het in De Aanslag ook weinig uit dat we niet veel van Sihem te weten komen. Zij is gewoon een van die mensen wier holle retoriek over het rechtvaardigen van een slachtpartij we zo ondertussen wel kunnen dromen.

Yasmina Khadra - De Aanslag
Uitgeverij Atlas


Bestel dit boek direct:

Aanslag
Yasmina Khadra