Het schrijversduo Nicci & French voegt wederom een succes toe aan hun oeuvre. In Losing You is dat een thriller over de nachtmerrie van elke ouder: een kind is spoorloos verdwenen.

Op de dag van haar verjaardag zou Nina Landry met haar nieuwe vriend Christian, dochter Charlie en zoon Jackson, vertrekken voor een reis naar Florida. 's Morgens staan er nog kleine dingetjes op het programma om af te wikkelen. Wasje draaien, koffertje pakken, zonnebrandcrème kopen: niks bijzonders. Op de plotse invasie van de mensen uit het dorp voor een surprise party zit Nina niet bepaald te wachten, maar ondertussen werpt ze steeds vaker steelse blikken op de klok. Waar hangt dochter Charlie in vredesnaam uit?

Heel erg mis

Nina's ergernis jegens haar nonchalante tienerdochter slaat langzaam om in kille vrees als ze instinctief aanvoelt dat er iets heel erg mis is. Zoals ouders doen, begint ze eerst met het bellen naar vrienden. Als dat niets oplevert, stapt ze in de auto en rijdt langs huizen waar haar dochter eventueel zou kunnen zijn. Ze schakelt de politie in, kijkt op de klok, belt nog meer mensen, stapt wéér in de auto, en raakt langzaam maar zeker in de wurggreep van de angst om haar spoorloos verdwenen kind.

Psychologische thriller

Nicci & French doen dit natuurlijk magnifiek. Als een van de besten in het genre psychologische thriller, weten ze feilloos het proces te vangen van een moeder die in zich in een gruwelijke spiraal bevindt. De omgeving zet dit nog extra kracht bij, want de Landrys zijn Londenaren die zich nog niet zo lang daarvoor hebben gevestigd op Sandling Island, een eilandje dat afgescheiden ligt van het Verenigd Koninkrijk. Met een navenant gesloten gemeenschap, en die zijn in de regel weinig toeschietelijk.

Moederdier

De plot wordt nog sterker doordat Nina het leven van haar tienerdochter induikt, op zoek naar aanwijzingen. Elke vijftienjarige heeft geheimen voor haar moeder, zodat er bijna een dubbelleven boven komt drijven, met allerlei dingen waar Nina in een normale situatie anders op gereageerd had. Maar alles staat nu op losse schroeven, en deze situatie is absoluut niet normaal. De situatie is gekmakend, met die aarzelende politie en hun trage procedures, de onwillige eilandbewoners, en die vreselijke klok die Nina doet beseffen dat haar dochter elke weggetikte seconde in levensgevaar moet doorbrengen. Het boek heeft geen hoofdstukken en geen cliffhangers: het is een razende odyssee van een razend moederdier dat haar jong kwijt is. 't Lijkt me nauwelijks te behappen voor lezers met kinderen.

Nicci French - Losing You. Uitgeverij Penguin Books.


Bestel dit boek direct:


Losing You
Nicci French