Deze gids is voor de gemiddelde geïnteresseerde een praktische aanvulling op de viering van 400 jaar Rembrandt. Met wandelingen, fietsroutes en meer dan 100 bezienswaardigheden.

De subtitel luidt "Tochten Door de Wereld Van De Meester', en dit rijk geïllustreerde boek is precies dat. In bijna 130 pagina's wordt de lezer meegevoerd door de wereld van Rembrandt, die door Leiden, Amsterdam en omgeving en Den Haag loopt. Met foto's, archiefmateriaal, plattegronden, tips en genoeg tekst en uitleg om een beeld te krijgen van Rembrandts leven en zijn werk.

Categorieën

Het boek is ingedeeld in diverse categorieën. Het leven en werk van Rembrandt, In het Voetspoor van Rembrandt, en In de Naam van Rembrandt. In het eerste katern komt de kunst van Rembrandt zelf aan de orde, met een uitleg van diens fabuleuze beheersing van het scheppen van licht en donker op canvas. "Zijn onderwerpen lijken gevangen in kaarslicht, en details lichten in groot detail op. Ze bestaan bij gratie van diepe, donkere schaduwe, soms dik opgezet om het dramatische effect te vergroten. Rembrandt kon schilderen met licht."

Fiets- en wandelroutes

In Het Voetspoor geeft talloze routes voor fiets- en wandeltochten door Leiden, Amsterdam en Den Haag, en allerlei omliggende dorpjes in de omgeving. Met routekaarten, plattegronden, belangrijke Rembrandt-locaties en musea, standbeelden, weetjes, en zelfs tips voor café's en restaurantjes voor een 17de-eeuwse lunch of om de dag mee af te sluiten. Per onderwerp en per stad biedt dit boek tevens adequate historische achtergronden en anekdotes, waarbij ook wel eens een informatief zijspoor wordt ingeslagen om de locaties nóg meer te verlevendigen en geschiedkundige/culturele diepte te geven.

Rembrandtse zomerdag

Vooral nu met het voorjaar voor de deur, is deze culturele gids een uitstekende handleiding voor een Rembrandtse zomerdag. De teksten zijn toegankelijk, de fotografie (van Jurjen Drenth) sluit mooi aan, en natuurlijk wordt het geheel opgeluisterd met Rembrandts schilderijen en tekeningen. Het is het soort boekje (ook nog 's in handzaam formaat) dat je graag ter oriëntatie wilt meenemen. Zonder dat je zelf aantekeningen hoeft te maken of zelfs maar een camera in je tas stoppen. Bijzonder goed verzorgde publicatie (ook in het Engels verkrijgbaar).

De Rembrandt Gids - Martijn de Rooi & Sylvia Pessireron. Nilsson & Lamm BV.