Paradiso is de eigentijdse versie van het scheppingsverhaal in stripvorm: het is een verzameling zwart/wit-tekeningen waarmee Adam & Eva door de Munnik-molen zijn gehaald

Tekenaar Munnik is bekend van zijn cartoons voor een landelijke krant en een feministisch tijdschrift, naast zijn werk voor organisaties en stichtingen waaruit zijn maatschappelijke betrokkenheid blijkt. In dat licht bezien is Paradiso niet makkelijk te plaatsen. In dit hele boekje (hardcover, 38 pagina's) komt geen religieuze bemoeienis voor, maar het mist tevens echt vileine scherpte om de keuze van het onderwerp te rechtvaardigen.

Das Weib

Met eenvoudige, wat beverige lijnen zien we Adam en Eva ronddartelen, zonder dat er door hogere machten op klei is geblazen of uit die rib Das Weib wordt getoverd. De slang komt er wel aan te pas, die als een tegenvoeter van Karl Marx de 'zegeningen' van het kapitalisme opdist, compleet met uit de hand gelopen industrialisatie en decadentie. Zo eenvoudig als de tekenstijl, zo eenvoudig is de boodschap. Genoeg voor een glimlach, maar als maatschappij-kritisch pamfletje slaat het nog geen deuk in een pakje boter.

Krantencartoonstijl

Daarnaast kleven er nog meer bezwaren aan dit boekje. De typische krantencartoonstijl die zo puntig kan aansluiten op een hele pagina met nieuws, is geen op zichzelf staande stijl die sterk genoeg is voor een heel boekje. Met een paar minuten ben je erdoorheen gebladerd, waarna je twee Hollandse kernmerken opvallen. Niemand zal hier wakker liggen van deze frivole zwier aan een bijbels verhaal, hoe heilig die ook voor sommigen mag zijn, én het boekje is te duur. Bijna 15 euro voor een grapje waar je in een paar tellen doorheen bent, is in Holland een grotere zonde dan een reli-cartoon. Bovendien: door deze veel te kostbare publicatie van zijn eigen anti-kapitalistische statement, draait Munnik zichzelf nog eens extra de nek om. Niet slim.

Len Munnik - Paradiso.
Uitgeverij: De Harmonie.