Een bejaarde vrouw blikt terug op haar leven, dat een grenzeloze smeltkroes is van culturen, historie, politiek en personages

Tijdloos, Over Een Verre Rivier is een boek voor mensen die oprecht van lezen houden, zoals Gong oprecht van schrijven houdt. Het is een grenzeloos boek, geschreven in een taal zo rijk als Croesus, waarin observaties, geschiedenis, fabelen, personages, anekdotes, legendes met verbazingwekkend gemak uit haar pen vloeien. Zelfs met overpeinzingen waar ze geen conclusie aan verbindt - durf dat maar 's aan als schrijver. Hier is een wereldburger aan het woord, of beter gezegd: een echte kosmopoliet.

Opbouw

De vertelstructuur is als een mémoire. De hoogbejaarde Lize, dochter van een Franse pianiste en een welgestelde Chinese man, blikt terug op haar leven. Een gewaagd uitgangspunt voor een schrijfster zo jong als Gong, want ruim acht decennia leven betekent ruim acht decennia levenswijsheid. Maar Gong overbrugt die kloof met grandeur. Ze vertelt haar verhalen als iemand van respectabele leeftijd met een immer scherpe geest waar niets aan is ontsnapt; een bereisde rasverteller naar wie je graag wilt luisteren, al bespaart ze je niet enkele verbitterde refreinen.

Jong meisje

Als jong meisje reisde ze met haar vader over de Chinese rivier de Yangtze op het cruiseschip de Oriënt, wat een reis zonder einde leek. Gong lijkt ook als een passagier te schrijven. Zoals die op het voordek van een schip kunnen zitten, mijmerend over heden en verleden, die hun gedachten laten meevoeren door wat ze waarnemen, en daarin telkens een handvat vinden naar een van die talloze verhalen uit een intens geleefd leven dat Lize uiteindelijk naar Parijs heeft gebracht.

Odyssee

Tijdloos is rijk aan beeldspraak: zó rijk, dat een minder begaafd auteur er als ijdeltuiterige mooischrijver op afgerekend zou kunnen worden. In het fantasievolle proza van Gong is echter elke metafoor op zijn plaats, omdat deze stijl voor de onmetelijkheid van haar onderwerp noodzakelijk is. Dat enorme Chinese rijk en zijn geschiedenis; van zijn mensen (emigranten en immigranten) en zijn mythes, van goden en veroveringen, van glorie en ondergang, van liefde en familieleven, van opgroeien en ouder worden. Sagen en geschiedkundige feiten volgen elkaar op, en soms, in die gigantische odyssee van verbeelding en werkelijkheid, landt Gong er een oneliner tussen zoals waarmee bedachte mythes door oost en west broodnuchter worden ontkracht. Als een klavertje-vier dat je op een dichtbegroeide groene heuvel bijna over 't hoofd zou zien.

Yuhong Hong - Tijdloos, Over Een Verre Rivier.
Uitgeverij 521


Bestel dit boek direct:


Tijdloos over een verre rivier
Y. Gong