Deze nieuwe thriller van de überpopulaire Brown schreef hij vóór de Da Vinci Code. Het ziet eruit als een boek, het wordt uitgegeven als boek, maar is het er ook een?

De Delta Deceptie is een boek vol tricks. Het lijkt geschreven als het scenario voor een film, en als handleiding voor een bataljon graphic designers die de verfilming op hun PC's moeten inkleuren. Want het kan bijna niet anders dan dat Brown deze thriller schreef met een Hollywood-contract in zijn achterhoofd. Voor een B-film, dat wel: want de personages zijn voornamelijk vlakke vehikels die een onstuitbare stroom wonderbaarlijke gebeurtenissen ter land, ter zee en in de lucht vooruit moeten trekken. En al die scènes worden als in een storyboard beschreven.

Het verhaal

De integere Rachel Sexton is de dochter van de karikaturaal-machtswellustige senator Sexton, die aast op het presidentschap. De huidige president van de VS staat op het punt om zich verkiesbaar te stellen voor een tweede ambstperiode, en het torenhoge budget voor NASA is zijn achilleshiel (volgens Brown dan). Sexton bedient zich van campagne-propaganda om deze wetenschappelijke geldverslinder te privatiseren, en in de peilingen zit hij daarmee op rozen. Dan stuurt de president Rachel naar de Noordpool, om haar te laten rapporteren over een supergeheime, opzienbarende ontdekking van NASA die hem niet alleen geheid een tweede ambtstermijn zal opleveren, maar ook de wereld op zijn grondvesten zal doen schudden.

Konijnenplaag

Dat is een hoge inzet voor een konijn uit een hoed tijdens verkiezingsstrijd, en Brown trekt dan ook alles uit de kast om zijn thema zo spectaculair mogelijk op te lepelen. Het regent wetenschappelijke verhandelingen in Michael Crichton-stijl, en het wetenschapsteam springt voortdurend overeind van de ene ontdekking op de andere. Bovendien moeten ze ondertussen het vege lijf zien te redden. Want dit is Washington D.C., weet u wel: een politieke arena vol mollen, spionnen en Januskoppen verdeeld over beide kampen. Rachel en oceanograaf Michael Tolland (de aantrekkelijke Rachel en de anntrekkelijke Michael, welteverstaan) ontpoppen zich van devote geleerden tot Wonder Woman en Superman. Die erg vaak de dood in de ogen kijken op gletsjers, afbrokkelende ijsschotsen, tussen scholen dodelijke hamerhaaien, in zinkende duikboten en ontploffende helikopters, als gevolg van politieke steekspelletjes in en om het Witte Huis en via geheime inlichtingendiensten.

B-niveau

Die repetitiefactor is regelrecht B-movie. Het aantal paragrafen is ontelbaar waarin onze helden zieltogend hun leven aan zich voorbij zien trekken, om later even later weer gered te worden door Broer Konijn. Maar omdat Brown de angel uit zijn eigen wetenschappelijk-revolutionaire plot heeft getrokken - jammer wel - is het dit soort actie die de spanningsboog strak moet houden. Dan toch maar liever Crichton voor dit genre, die zijn levensgevaarlijke wetenschappelijke abracadabra (Jurassic Park, Timeline) altijd stug tot aan het eind erin houdt.

Dan Brown - De Delta Deceptie
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff


Bestel dit boek direct:


De Delta deceptie
Dan Brown