Dat Wolfgang Amadeus Mozart een zus had die net zo getalenteerd was als hij, weet bijna niemand. Deze geromantiseerde biografie laat zien hoe een wonderkind verdween in de schaduw van de geschiedenis.

Nannerl was de eerste telg van Leopold en Anna Maria Mozart, en zij speelde al de sterren van de hemel voordat haar broertje werd geboren. Toen Wolfgang zijn even fenomenale talent liet zien zodra hij een viool kon vasthouden, richtte vader Leopold al zijn ambitie op de jongen. Voor meisjes was enige muzikale kennis hooguit interessant om zich te bewijzen als zijnde van goeden huize, en werd Nannerl alleen toegestaan pianolessen te geven om de Europese tournee van haar broertje te bekostigen.

Briefwisseling

Welke gevolgen dit had voor een zó muzikaal begiftigd kind, beschrijft zij in een briefwisseling met de legercommandant Armand, die verliefd op haar is. Charbonnier vertelt over het leven de Mozarts, hier en daar onderbroken door een brief van Nannerl die haar gekwetste gevoel aan Armand op papier zet. Die structuur is effectief, want Charbonnier voelt aan hoe muziek de kernwaarde was van Nannerls bestaan. Het is prachtig om te lezen hoe broer en zus via klanken hun gedachten met elkaar communiceerden, in hun eigen taal, voordat hun vader hen scheidde en zijn dochter veroordeelde tot een ongelukkig want muziekloos bestaan.

Vrouwen en muziek

Het lot van Nannerl heeft wel meer vrouwen getroffen. De vrouw van Gustav Mahler bijvoorbeeld, Alma Mahler. Gustav trok het niet dat zijn eega met haar talent de spotlights van de grote componist afsnoepte, en haalde haar over niet meer te componeren. Maar dat was nog altijd min of meer Alma's eigen keuze: in de tijd van Nannerl was het voor vrouwen ondoenlijk om zichzelf te ontplooien als de man of vader dat tegenwerkte. Dat in Mozarts 250ste levensjaar door Charbonnier aandacht wordt gevraagd voor zijn zusje, is een fraai ding. En het boek leest nog lekker weg ook, met al die pruiken en anekdotes van de diverse Europese hoven.

Rita Charbonnier - De Zus van Mozart
Uitgeverij Arena


Bestel dit boek direct:


De zus van Mozart
Charbonnier, R.