Omvangrijke thriller waarin Flynn geen blad voor zijn mond neemt als het gaat om de grote spelers in de internationale politiek: zowel de officiële als de door en door gecorrumpeerde achter de schermen.

Net als Flynn's vorige thriller Executive Power, is Lek een typisch post 911-product. Te midden van alle diplomatieke processen in de internationale politiek, navigeert CIA's beste hitman Mitchell Rapp. Hij heeft de taak om her en der de misdadigers uit de weg te ruimen die elke poging tot een oplossing willen dwarsbomen. In Flynn's thrillers wordt er geopereerd op 2 niveaus: in kamers waar politiek overleg plaatsvindt, en daarbuiten de zwaarbewapende veldwerkers als Rapp om af te rekenen met schurken die hun eigen gewelddadige agenda nastreven.

Steenrijke vetklep

Een van die schurken in Lek is een Arabische vetklep met veel te veel geld en een eigen missie: het verder op scherp zetten van het toch al zo moeizame vredesproces in het Midden Oosten, als er nog van enig vredesproces sprake is. De Saudiër heeft een Palestijnse James Bond in dienst om de lonten in kruitvaten aan te steken, al heeft hij er geen flauw benul van dat deze Palestijn zélf heel andere plannen heeft. De grote droom van Arabische Landen Verenigd komt hier weer de kop opsteken, en je moet wel echt hersendood zijn wil je ten eerste geloven dat zoiets mogelijk is, en ten tweede dat dit streven met bloedvergieten bereikt zal worden.

Noten kraken

Op politiek gebied kraakt Flynn stevige noten, en we zien de hele reeks argumenten de revue passeren: van de gematigden versus de hardliners aan zowel Palestijnse als Israelische zijde en hun sympathisanten. Elk kamp heeft zijn eigen achterban in het westen en het oosten, die de inmiddels bekende redenen aanvoert voor hun eigen Grote Gelijk. Het is wantrouwen dat de klok slaat, en door de onverzettelijkheid van de betrokken partijen (vooral de niet-officiële) om hun zin door te drijven, regent het terreuraanslagen en doden in Lek.

Oliedollars

Flynn zet hoog in met zijn internationale plot, maar de auteur kent zijn onderwerp dan ook goed. Het gekonkel om oliedollars dat vredesprocessen in gevaar brengt, is een reële actualiteit. Het gesol met de Palestijnse zaak eveneens, net als het geworstel in Israel waar onverzettelijke ijzervreters het de gematigde politici moeilijk maken. En dat veel van de leden van het Saudische koningshuis vanuit westerse nachtclubs, met champagne op tafel, hun land onderdompelen in streng-religieuze soberheid: wel, dan moet je echt in een onherbergzame uithoek van Patagonië hebben gezeten wil je dat zijn ontgaan. Kortom: Flynn durft nogal wat aan, en hij neemt er de tijd voor, waarbij voor zijn hoofdpersonage Rapp een relatief kleine rol overblijft in deze razende, actuele thriller. Dat is geen nadeel, want Flynn heeft veel interessanter zaken te melden dan alleen de rollende spieren van Rambo Rapp. Een wat minder ongeleid projectiel als bijvoorbeeld Jack Ryan had het als held een stuk beter gedaan in deze entourage.

Vince Flynn - Lek
Uitgeverij A.W. Bruna


Bestel dit boek direct:

Lek
Flynn, V.