Boeiende thriller over DNA-experimenten, seriemoordenaars en religieus fanatisme met meer interessante personages dan echte helden.

Als de jonge dochter van medisch specialist Davis Moore wordt verkracht en vermoord, is hij ten einde raad. De dader wordt nooit gevonden, en na verloop van jaren krijgt hij de spullen terug die zijn dochter hadden toebehoord. Bij die spullen zit per ongeluk ook het DNA van de verkrachter. Zijn dochter vermoord, zijn gezin aan gruzelementen, en een moordenaar op vrije voeten. Het lukt Moore niet om het erbij te laten zitten, en als een jong echtpaar zich bij hem meldt voor IVF, past hij een heimelijke DNA-truc bij hen toe. Negen maanden later wordt de jonge Justin geboren, die een exacte kopie zal zijn van de lustmoordenaar van Moore's dochter.

Clever

Wie een beetje wil meetellen als thrillerschrijver tegenwoordig, zal de grijze celletjes van de lezer moeten aanspreken. En dat doet Wicker zondermeer. Dit is Guilfoile's debuut, maar hij heeft voor dat hij aan het schrijven sloeg een baaierd aan creatieve ideeën opgespaard. In Wicker worden ethische kwesties aangeroerd inzake de ontwikkelingen in de genetica. Daarnaast is dat bijzondere jongetje Justin hoogbegaafd en verslindt filosofieboeken, zodat ook namens Kierkegaard, Schopenhauer, Plato en aanverwante denkers de nodige wijsheden worden gedebiteerd. Ook krijgt de lezer een ijselijk realistisch kijkje in de keuken van het gedachtegoed van fundamentalistische christenen, die een moordzuchtige terreur zijn begonnen tegen artsen van geneticaklinieken wat door hen als spotten met God wordt beschouwd.

Shadowland

Het verhaal bestrijkt een periode van vele jaren, waarin het groeiproces van Justin wordt gevolgd. Ondertussen maken ook de andere personages hun ontwikkelingen door, en Guilfoile houdt daarbij de vinger stevig aan de pols. Goed gedoseerd, om de spanning vast te houden, kruipen bij tijd en wijle misdadigers uit de coulissen op wie de rechercheurs noch privé-detectives enige vat krijgen: totdat Justin zelf groot genoeg is om één en één bij elkaar op te tellen. Maar een van de geniaalste vondsten in Wicker is wel het online computerspel Shadowland. Dat is zó goed bedacht en beschreven door Guilfoile, dat menig compugame-freak en -ontwikkelaar er bij zal kwijlen. Het is een futuristisch concept, en net als DNA-genetica niet eens zo ver van ons bed. Het spel vervult een sleutelrol bij het blootleggen van de vele mysteriën in Wicker, en ook dat is een sterke plotlijn. In deze thriller is het niet één goochemerd die de heldenrol vervult, maar een speurproces van jaren waaraan velen hun steentje bijdragen. Erg goed en erg innovatief, het moet gezegd.

Kevin Guilfoile - Wicker
Uitgeverij Penguin Books


Bestel dit boek direct:

Wicker
Kevin Guilfoile