Lezersrecensie door Ine Jacet. Esther Gerritsen heeft een boek geschreven dat mij van begin tot eind boeide door prachtige schetsen en beeldend taalgebruik.

Lucie is dramaturge. Ze is bezig met een toneelstuk over de Amerikaanse terrorist Timothy McVeigh, de Oklahoma City Bomber. Ze heeft ambities en wordt gestoord in haar schrijfproces door haar oma die haar mededeelt dat haar opa ernstig ziek is. Lucie gaat terug naar de boerderij na een afwezigheid van drie jaar. Ze is opgevoed door haar grootouders nadat haar ouders zijn overleden. Aangekomen op de afgelegen boerderij ontmoet ze weer de zwijgzame en stugge oude mensen van weinig woorden. Lucie heeft taal omhelst, maar op de boerderij heeft taal nauwelijks functie. Wel het ritme van alledag, van seizoenen en van vanzelfsprekende handelingen en rituelen

Esther Gerritsen heeft een boek geschreven dat mij van begin tot eind boeide door prachtige schetsen en beeldend taalgebruik. Tegelijkertijd is de taal sober waardoor het lijkt alsof er geen zin teveel is geschreven. Passages zijn krachtig, roepen beelden op en nodigen uit tot herlezen omdat ze van een bijzondere schoonheid getuigen. Zoals de passage dat opa achterop de fiets zit of het familiebezoek bij de kermisborrel. Lucie wijdt gedachten aan haar tweeslachtige verhouding tot het (groot)ouderlijk huis. Ze worstelt met haar identiteit. Katholieke en oude gebruiken rondom dood en begraven worden herkenbaar beschreven, evenals de geur van een kelder en het inwecken van vruchten en andere dagelijkse handelingen.

Lucie heeft een eigen weg gekozen, maar tijdens de paar dagen die in het boek beschreven worden valt er een ander licht op haar grootouders en hun omgeving. 'Je kunt alles tegen mensen zeggen, dacht ze nog, werkelijk alles. Je kunt alleen niet verwachten dat ze iets terugzeggen. Dat is het enige. En ineens leek dat maar een detail. Een te verwaarlozen bezwaar.' Een groots boek door het oog voor het kleine. Prachtig, prachtig!

Esther Gerritsen - Normale dagen. Uitgeverij De Geus.


Bestel dit boek direct:


Normale dagen
Esther Gerritsen